Svijet

Putin stigao u Francusku

Putin stigao u Francusku
Foto: Tanjug/AP | Putin stigao u Francusku

PARIZ - Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je danas u Francusku, gdje će sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom razgovarati o najvećim svjetskim krizama, uključujući situacije u Ukrajini, Iranu i Siriji, i pokušati da poboljšaju odnose Moskve i EU.

Avion sa Putinom sletio je u Marselj, odakle će helikopterom biti prebačen u ljetnu rezidenciju fransukog predsjednika, dvorac Fort Breganson na Azurnoj obali.

U tom zdanju će, prvi put u istoriji, biti održani razgovori predsjednika Rusije i Francuske, prenosi Tass.

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da se nada da će poslije njegovih razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom biti u narednim nedjeljama održan samit lidera o krizi u Ukrajini.

Makron je, nakon što je dočekao Putina u ljetnoj rezidenciji na jugu Francuske, rekao da će dvojica lidera razgovarati o deskalaciji napetosti u Iranu, sukobu u Siriji i kontroli oružja.

Makron je, takođe, pozvao na poštovanje slobode govora i slobodne izbore u Rusiji, prenosi Rojters.

Makron je pozvao Putina u posjetu samo nekoliko dana prije početka samita G7 u francuskom gradu Bijaricu, kojem bi trebalo da prisustvuje i američki predsjednik Donald Tramp.

Kremlj je saopštio da će u fokusu sastanka biti ukrajinska kriza i izgledi za sprovođenje aktivnosti u okviru Normandijskog formata.

Ruski list Izvestija navodi da, kada je riječ o Ukrajini, i Moskva i Pariz shvataju da je potrebno nastaviti s primjenom sporazuma iz Minska.

Francuska predsjedava ove godine grupom sedam industrijalizovanih zemalja svijeta, koju čine još Velika Britanija, Kanada, Njemačka, Italija i Japan, dok je Rusija izbačena iz grupe nakon što je pripojila Krim 2014. godine.

AP navodi da Makron planira da ishode susreta sa Putinom podijeli sa drugim svjetskim liderima u Bijarcu, u periodu od 24. do 26. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije