Svijet

Putin za novi mandat dobio novu predsjedničku limuzinu

Putin za novi mandat dobio novu predsjedničku limuzinu
Foto: Tanjug / AP | Putin za novi mandat dobio novu predsjedničku limuzinu

MOSKVA - ​Iako je Aurus Senat bio jedna od najimpresivnijih "predsjedničkih limuzina" na svijetu, Vladimiru Putinu očito više nije bio dovoljno dobar. Na inauguraciji koja je održana nakon pobjede na izborima Putin je dobio dorađenu verziju moćne limuzine koja bi ga trebala voziti tokom šest godina njegovog petog mandata na čelu Rusije.

Maska redizajniranog Senata je modernizovana i ima letvice sa širim razmakom. Hromirane ivice maske sada se protežu prema van sa svake strane, naglašavajući bočne usisnike vazduha. Prednja svjetla sada su redizajnirana te su dobila svjetlosni potpis u obliku slova "L" i LED Matrix tehnologiju.

Sa zadnje strane, Senat ima nova pravougaona svjetla iznad kojih se nalazi hromirana traka koja se proteže cijelom širinom automobila. Nosač registarske tablice Senata takođe je premješten niže na odbojnik. Zbog svih svojih promjena Senat sada sprijeda još više izgleda kao kopija Rolls Roycea.

Unutra će Putinov vozač imati koristi od novog NAMI MM infotainment sistema s velikim ekranom osjetljivim na dodir. Tu je i novi sistem kamera oko vozila među kojima je i jedan usmjerena na samo vozilo, a za svaki slučaj tu je i infracrveni sistem za vidljivost u potpunom mraku bez svjetala.

Senat će i dalje pokretati hibridni pogonski sklop s 4,4-litrenim V8, a ukupna snaga sistema je 606 KS. Motor šalje snagu na sva četiri točka putem automatskog mjenjača s devet stepeni prenosa.

Senat, naravno nije za prodaju jer Aurus trenutno proizvodi ova vozila samo za Putinove potrebe, ali moguće je da će Ruski čelnik koji primjerak pokloniti i nekom svojem savezniku, kao što je učinio s prethodnom generacijom. Naime, jedan Aurus Senat Putin je nedavno poklonio sjevernokorejskom vođi Kim Džong Unu. Senat se proizvodi u bivšoj Toyotinoj tvornici u Sent Peterburgu, prenosi "Jutarnji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije