Svijet

Radić: Oružje koje drži bečki terorista vjerovatno proizvedeno u bivšoj Jugoslaviji

Radić: Oružje koje drži bečki terorista vjerovatno proizvedeno u bivšoj Jugoslaviji
Foto: YouTube | Radić: Oružje koje drži bečki terorista vjerovatno proizvedeno u bivšoj Jugoslaviji

BANJALUKA – Automatska puška koju u ruci drži terorista za kojeg najtiražniji njemački dnevni list Bild tvrdi da je jedan od bečkih terorista, najvjerovatnije je proizvedena u fabrici oružja u Kragujevcu, kaže za "Nezavisne novine" Aleksandar Radić, vojni stručnjak iz Beograda.

On kaže da se na mutnoj fotografiji mogu razaznati elementi poput oblika tromblonskog nišana i donjeg dijela obloga cijevi, koji su karakteristični za oružje proizvedeno u ovoj fabrici.

On kaže da postoji nekoliko načina na koje je oružje moglo dospjeti u ruke bečkih terorista. Jedan način je putem ilegalne trgovine, jer na prostoru bivše Jugoslavije, posebno u područjima obuhvaćenim ratnim dejstvima idalje postoje stotine hiljada komada ilegalnog oružja. Radić naglašava da šverceri te puške na Balkanu plate nekoliko desetina ili stotina evra, a onda prodaju u zemljama Evrope za više od hiljadu evra.

Drugi način je da je oružje kupljeno legalno od strane neke treće zemlje, a onda tim putem dospjelo ilegalnim kanalima u Beč ili neki drugi evropski grad. Treći način je, kako kaže, kroz saradnju kriminalnih grupa koje su porijeklom s zapadnog Balkana a sada se nalaze u zemljama EU.

Instagram/Bild
Instagram/Bild

Radić naglašava da ako se ispostavi da je u terorističkom napadu korišteno oružje iz Kragujevca, to ne bi bilo prvi put, jer podsjeća da su i teroristi u Parizu prije nekoliko godina u napadu na magazin Šarl Ebdo koristili oružje s prostora bivše Jugoslavije.

Radić naglašava da je važno da policijske i bezbjednosne agencije iz regiona i zemalja EU nastave tijesnu saradnju, kako bi se smanjila opasnost da oružje s naših prostora završi u rukama islamista ili organizovanih kriminalnih grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije