Svijet

Pratite nas na Google news

Rama: Kada predsjednik poludi, u ime naroda reaguje parlament

Rama: Kada predsjednik poludi, u ime naroda reaguje parlament
Foto: N.N. | Rama: Kada predsjednik poludi, u ime naroda reaguje parlament
Tanjug

TIRANA - Albanski parlament danas će na dnevnom redu imati zahtjev vladajuće stranke Socijalističke partije za impičment predsjednika Iljira Mete.

Albanski premijer i lider vladajuće Socijalističke partije Edi Rama poručio je da odluka predsjednika o odlaganju lokalnih izbora u toj državi do sada nepoznat čin u istoriji svjetskog vladanja, prenosi portal a1on. 

Rama je naglasio da je parlament dužan da reaguje u ime naroda kada predsjednik „poludi“, ocjenjujući da je Meta izgubio pravo da ostane u kancelariji šefa albanske države. 

„Iljir Meta je preuzeo korak koji je nepoznat u istoriji svjetskog vladanja. Potpisuje ukaz o izborima pa ga poništava. Ako svijet uđe u logiku Iljira Mete, tako da bi svaki potpis nekog autoriteta mogao biti povučen, ne bi postojala država, pravila, smjernice, već cijeli svijet bi bio jedna velika gungula“, naglasio je Rama. 

On je kazao da će ovaj čin albanskog predsjednika ostati samo ružno i neodgovorno djelo koje ne može da se prihvati i toleriše. 

"Predsjednik je izgubio pravo da ostane u kancelariji predsjednika Republike sve dok je moć naroda u parlamentu i sve dok parlament ima pravo da reaguje u ime naroda ukoliko predsjednik poludi“, poručio je Rama. 

On je optužio opoziciju da se plaši da izađe ispred naroda, da se plaši od izbora, odmjeravanja političkih snaga i pravosudnih reformi. 

Albanski predsjednik Iljir Meta prošlog vikenda je poništio ukaz o održavanju lokalnih izbora u toj zemlji, zakazanih za 30. juna, jer, kako je naveo, to je bio jedini način da se smire političke tenzije koje bi mogle da eskaliraju u građanski konflikt. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije