Svijet

Ratni turisti bore se na virtuelnom frontu

Ratni turisti bore se na virtuelnom frontu
Foto: Pixnio | Ratni turisti bore se na virtuelnom frontu
Aleksandar Saradžić

PORTSMUT - Od početka ruske specijalne vojne operacije na tlu Ukrajine pojavila se nova grupa "ratnih turista" - onih koji se bore na virtuelnom frontu.

Nova studija sa Univerziteta u Portsmutu otkrila je da je ratni turizam, koji je obično bio put ljudi u prošla ili sadašnja ratna područja, sada takođe internetski fenomen.

Istraživači su analizirali podatke s foruma Subreddit "Volunteers for Ukraine", koji je pokrenut 25. februara 2022., dan nakon što je Rusija otpočela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Dvije sedmice kasnije, forum je imao oko 44 500 članova.

Vodeći autor dr Najdžel Vilijams, sa Fakulteta za biznis i pravo, rekao je: "Ratni turizam ima dugu istoriju, s putnicima koji posjećuju bojna polja, spomenike, muzeje, zarobljeničke logore ili trenutne ratne zone. U prošlosti smo vidjeli ratne turiste koji se žele ići boriti u ratovima, oni koji žele volontirati kao humanitarci, pa i one koji su voajerski tragači za uzbuđenjima."

Potom je dodao:

"Ali ono što sada vidimo je trend u nastajanju da se ratni turisti virtuelno uključe, suprotstavljajući se dezinformacijama, osiguravajući sredstva i podižući svijest iz udobnosti vlastite kuće. Prisutnost hibridnih ratnih aktivnosti, kao što je kampanja za sankcije, sprovođenja na društvenim mrežama, smanjila je barijeru posmatranju i učestvovanju", objašnjava Vilijams, prenosi "Phys"

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije