Svijet

Razbijena srpska kriminalna grupa: Za akcije širom Evrope koristili maloljetnike

Razbijena srpska kriminalna grupa: Za akcije širom Evrope koristili maloljetnike
Foto: Ilustracija | Razbijena srpska kriminalna grupa: Za akcije širom Evrope koristili maloljetnike
Tanjug

BEČ - Poslije gotovo godinu i po dana istrage uz podršku Evropola, Kancelarija državne kriminalne policije Beča (LKA) je uhapsila organizovanu srpsku kriminalnu grupu umiješanu u seriju rezidencijalnih provala i drugih ilegalnih aktivnosti širom Evrope.

Tokom istrage LKA identifikovano je ukupno 12 članova organizovane srpske kriminalne grupe, saopštio je Evropol.

Ta grupa je izvela više od 31 provale i detektovale su je policije Austrije, Belgije, Francuske, Njemačke i Švajcarske. Grupa je bila dobro organizovana, djelovala je širom Evrope i redovno je razmjenjivala svoje članove. Oni su često koristili maloljetnike za obavljanje svojih kriminalnih aktivnosti.

Dvije članice grupe su uhapšene dok su pokušale krađu u Austriji. One su u početku tvrdile da su maloljetnice i dale su lažne podatke o sebi zbog čega su ih austrijske vlasti ubrzo pustile. Kasnije je policija utvrdila njihov pravi identitet i izdate su evropske potjernice za njima. Otkriveno je da imaju 16 i 18 godina i uhapšene su u Njemačkoj maja 2018. kada su počinile još jednu krađu. Oktobra 2018. predate su pravosdunim vlastima Austrije.

U međuvremenu, još dva člana srpske organizovane kriminalne grupe uhapšena su u Belgiji gdje su počinila slične prekršaje kao u Austriji. Vozača koji je imao veze sa bandom identifikovale su austrijske vlasti oktobra 2017. godine i za njim je raspisana evropska potjernica.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije