Svijet

Razmjena vatre u Kašmiru, poginulo nekoliko vojnika

Razmjena vatre u Kašmiru, poginulo nekoliko vojnika
Foto: Tanjug/AP | Razmjena vatre u Kašmiru, poginulo nekoliko vojnika

ISLAMABAD - Pakistan je saopštio da su tri njegova vojnika, kao i pet indijskih, poginuli u prekograničnoj razmjeni vatre u spornoj oblasti Kašmira.

To je najveći broj poginulih vojnika dvije vojske u ovoj godini, prenosi "Reuters".

Vojnici su poginuli u periodu pojačane napetosti između dva nuklearna susjeda, pošto je Indija ukinula specijalni status Kašmira, regiona na čiji dio i Pakistan polaže pravo. 

Hinduističke nacionalističke vlasti donijele su početkom mjeseca predsjedničku uredbu kojom se ukida specijalni status države Džamu i Kašmir, koje je bilo garantovano indijskim ustavom.

Predsjednički ukaz odmah je stupio na snagu i zamijeniće članke o Džamuu i Kašmiru u Ustavu, posebno član 370, navodi se u tekstu koji je prenijela vlada.

Član 370 indijskog Ustava odnosi se na specijalni status Džamua i Kašmira u oblasti odbrane, inostranih poslova i komunikacije, a ostala pitanja su pod lokalnim zakonodavstvom.

Parlamentu je takođe predstavljen prijedlog zakona o podjeli tog područja. Ladak, istočni dio sa budističkom većinom će biti razdvojen.

Ostatak Džamua i Kašmira, koji podrazumijeva ravnice sa hinduističkom populacijom Džamu na jugu, i dolina Šrinagar sa muslimanskom većinom na sjeveru, će izgubiti status federativne države i dobiti status "teritorije Unije". To znači da će biti pod direktnom vlašću Nju Delhija i neće imati skoro nikaku autonomiju.

Ukidanje ustavne autonomije Kašmira predstavlja staro obećanje hinduističkih nacionalista premijera Narendre Modija, koji je nedavno osvojio drugi mandat na izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije