Svijet

Razmjena vatre u Kašmiru, poginulo nekoliko vojnika

Razmjena vatre u Kašmiru, poginulo nekoliko vojnika
Foto: Tanjug/AP | Razmjena vatre u Kašmiru, poginulo nekoliko vojnika
Agencije

ISLAMABAD - Pakistan je saopštio da su tri njegova vojnika, kao i pet indijskih, poginuli u prekograničnoj razmjeni vatre u spornoj oblasti Kašmira.

To je najveći broj poginulih vojnika dvije vojske u ovoj godini, prenosi "Reuters".

Vojnici su poginuli u periodu pojačane napetosti između dva nuklearna susjeda, pošto je Indija ukinula specijalni status Kašmira, regiona na čiji dio i Pakistan polaže pravo. 

Hinduističke nacionalističke vlasti donijele su početkom mjeseca predsjedničku uredbu kojom se ukida specijalni status države Džamu i Kašmir, koje je bilo garantovano indijskim ustavom.

Predsjednički ukaz odmah je stupio na snagu i zamijeniće članke o Džamuu i Kašmiru u Ustavu, posebno član 370, navodi se u tekstu koji je prenijela vlada.

Član 370 indijskog Ustava odnosi se na specijalni status Džamua i Kašmira u oblasti odbrane, inostranih poslova i komunikacije, a ostala pitanja su pod lokalnim zakonodavstvom.

Parlamentu je takođe predstavljen prijedlog zakona o podjeli tog područja. Ladak, istočni dio sa budističkom većinom će biti razdvojen.

Ostatak Džamua i Kašmira, koji podrazumijeva ravnice sa hinduističkom populacijom Džamu na jugu, i dolina Šrinagar sa muslimanskom većinom na sjeveru, će izgubiti status federativne države i dobiti status "teritorije Unije". To znači da će biti pod direktnom vlašću Nju Delhija i neće imati skoro nikaku autonomiju.

Ukidanje ustavne autonomije Kašmira predstavlja staro obećanje hinduističkih nacionalista premijera Narendre Modija, koji je nedavno osvojio drugi mandat na izborima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije