Svijet

Pratite nas na Google news

Reakcije na odluku bivšeg kralja Španija: Kompromituje monarhiju

Reakcije na odluku bivšeg kralja Španija: Kompromituje monarhiju
Foto: Tanjug/AP | Reakcije na odluku bivšeg španskog kralja: Njegov odlazak kompromituje monarhiju
Srna

MADRID - Zamjenik španskog premijera Pablo Iglesijas izjavio je danas da odluka bivšeg kralja Huana Karlosa da napusti zemlju usljed istrage zbog korupcije nije vrijedna bivšeg šefa države i da time kompromituje monarhiju.

"Odlazak Huana Karlosa u inostranstvo čin je koji nije vrijedan bivšeg šefa države i monarhiju ostavlja u veoma kompromitujućem položaju", koji je lider partije krajnje ljevice Podemos.

Prema njegovim riječima, Karlos treba da odgovara za bilo kakve navodne prekršaje u Španiji i da demokratska administracija ne može da opravda ponašanja koja narušavaju monarhiju.

Bivši španski kralj Huan Karlos Prvi uputio je nešto ranije pismo svom sinu kralju Felipeu Šestom da napušta Španiju i da će živjeti u drugoj zemlji usljed finansijskog skandala.

Karlos ističe da želi da osigura da ne otežava ulogu njegovog sina kao kralja.

Od početka godine kada je španski Vrhovni sud pokrenuo istragu, mediji su objavili brojne detalje iz odvojene istrage Švajcarske o milionima evra koje je navodno Karlos dobio od pokojnog saudijskog kralja Abdulaha.

Karlos je, navodno prebacio veliki iznos svom prijatelju i istražioci taj potez razmatraju kao mogući pokušaj skrivanja sredstava od vlasti.

Kraljevska palata negira da je Felipe bio upoznat o očevim finansijskim neregularnostima.

U saopštenju se ističe da Felipe poštuje odluku oca.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije