Svijet

Riješen spor oko Hitlerove rodne kuće

Riješen spor oko Hitlerove rodne kuće
Foto: N.N. | Riješen spor oko Hitlerove rodne kuće

BEČ - Austrijski Vrhovni sud pravde okončao je danas spor oko kuće u kojoj je rođen nacistički lider Adolf Hitler i odbijen je novčani iznos koji je bivši vlasnik Gerlinda Pomer probitno tražila kao odštetu, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kuća u mjestu Branau na granici Austrije i Njemačke bila je u vlasništvu porodice Pomer skoro stotinu godina.

Austrijske vlasti preuzele su zapuštenu kuću u decembru 2016. godine nakon višegodišnjih pravnih sporova sa Pomerovom. Vlasti su težile tome da spriječe da Hitlerova rodna kuća postane svetilište neonacista.

Nacistički lider je proveo vrlo malo vremena u toj kući, ali objekat i dalje privlači naciste iz raznih dijelova svijeta.

U januaru je regionalni sud donio odluku da država Pomerovoj treba da plati 1,5 miliona evra odštete što je mnogo više od 310.000 evra koliko je ona prvobitno tražila.

Međutim, drugi sud je poništio tu presudu u aprilu utvrdio je da je trenutna tržišna vrijednost kuće, kako je utvrdio sudski vještak 810.000 evra i uz izuzetak bilo kakvog prihoda od iznamljivalja, te da bi to bio odgovarajući iznos za odštetu.

Vrhovni sud pravde podržao je sudsku odluku iz aprila.

"Poslije odluke suda o odšteti, upotreba Hitlerove rodne kuće sada je u okviru Zakona kojim se spriječava bilo koja vrsta aktivnisti povezane sa nacistima", navodi se u saoptšenju austrijskog MUP-a.

U saopštenju se ističe da će vlasti sada zatražiti mišljenje arhitekata o budućnosti lokacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije