Svijet

Riješeno kako je terorista iz Beča došao do oružja?

Riješeno kako je terorista iz Beča došao do oružja?
Foto: Instagram | Riješeno kako je terorista iz Beča došao do oružja?
Tanjug

BEČ - Austrijske vlasti vjerovatno su riješile pitanje kako je terorista Kujtim F., koji je 2. novembra u Beču ubio četiri osobe i ranio više od 20, došao do oružja kojim je počinio teroristički akt.

Pretpostavlja se da ga je prijatelj iz omladinskih dana koga je Kujtim ponovo sreo u zatvoru podržao u sprovođenju terorističkog napada.

Kujtim je u napadu u centru Beča, tokom kojeg je nasumnično pucao na ljude, koristio Kalašnjikov i pištolj.

Mnogi su, poslije terorističkog napada, u kojem je ubijen Kujtim F., bili začuđeni kako je dospio do oružja, a da ga vlasti nisu primijetile, pošto je bio osuđivan zbog priključenja terorističkoj organizaciji, nakon što je pokušao da se odmetne u Siriju i priključi Islamskoj državi.

Bečki dnevnici "Standard" i "Prese" tvrde da je jedan prijatelj iz omladinskih dana, kojeg je ponovo sreo u zatvoru, imao odlučujuću ulogu u nabavci oružja.

Kujtim, Austrijanac albanskog porijekla iz Sjeverne Makedonije, u zatvoru je ponovo sreo prijatelja Ishaka S.

Oni su se znali preko roditelja još od dječijeg doba, a potom su se zajedno i razvili u pristalice Islamske države, za šta su osuđeni 2019. na zatvorsku kaznu.

Nakon prijevremenog puštanja iz pritvora dva stara druga su se srela 1. novembra prošle godine, dan pred teroristički napad, na štandu za prodaju Kebaba, kako je potvrdio Ishak.

Ishak je policiji čak rekao da je imao saznanja o terorističkom napadu.

On je policiji ispričao kako bez njegove pomoći Kujtim nikada ne bi došao do oružja.

Naime, Ishak, koji je u više navrata bio pritvaran, prilikom ranijih izdržavanja kazni upoznao je jednog prestupnika kojeg je upoznao sa Kujtimom, i preko kojeg je kupio naoružanje i municiju.

Identitet tog lica mediji nisu naveli.

Inače, Ishak se od aprila ove godine nalazi u istražnom zatvoru, zajedno sa šest drugih osoba, koje su osumnjičene za saučesništvo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije