Svijet

Rjabkov: Moskva uskoro predaje svoj nacrt rezolucije

Rjabkov: Moskva uskoro predaje svoj nacrt rezolucije
Foto: Twitter / Printscreen | Rjabkov: Moskva uskoro predaje svoj nacrt rezolucije

​MOSKVA - Rusija će uskoro predati sopstveni nacrt rezolucije Savjetu bezbjednosti UN o problemu naoružanja u svemiru koji može da pomogne pri pokretanju međunarodnih sporazuma o sprečavanju trke u naoružanju u svemiru, rekao je danas zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

"Naš nacrt rezolucije, uskoro će biti predat. Biće sveobuhvatan i neće obuhvatati samo nuklearno oružje her sve odluke na ovu temu donijete su davno, svi sporazumi su potpisani", naglasio je Rjabkov.

Prema njegovim riječima, ukoliko Amerika ima neke zamisli o bilo čemi, onda to treba i da objasne, bar nama, šta to kod njih izaziva zabrinutost.

Rusija je sinoć stavila veto na američko-japanski nacrt rezolucije o zabrani raspoređenja nuklearnog oružja u svemir.

Nacrt rezolucije podržalo je 13 članica Savjeta bezbjednosti UN, dok je Kina bila uzdržana.

Savjet bezbjednosti UN odbacio je sinoć i amandman Rusije i Kine na ovaj nacrt rezolucije.

Amandman je podržalo sedam članica Savjeta bezbjednosti UN, uključujući Rusiju i Kinu, sedam je bilo protiv uključujući Ameriku, Francusku i Veliku Britaniju, dok je Švajcarska bila uzdržana.

Prema amandmanu koji su predložile Rusija i Kina, Savjet bezbjednosti UN poziva sve države da "preduzmu hitne mjere za sprečavanje trajnog raspoređivanja oružja u svemir" i traži da pregovorima dođe do relevantnog multilateralnog sporazuma, prenosi "Srna".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije