Svijet

Rohani: Iran neće podleći pritiscima SAD

Rohani: Iran neće podleći pritiscima SAD
Foto: N.N. | Rohani: Iran neće podleći pritiscima SAD

TEHERAN - Iran neće podleći pritiscima SAD, izjavio je danas iranski predjsednik Hasan Rohani, dan nakon što je Vašington uveo sankcije guverneru Centralne banke Irana.

"Oni misle da mogu da učine da se iranska nacija preda vršeći pritisak na Iran, sankcijama i čak prijetnjama ratom... Iranska nacija odupreće se američkim zavjerama", rekao je Rohani, prenosi Rojters pozivajući se na iransku agenciju ISNA.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa označila je juče guvernera Centralne banke Irana Valiolaha Seifa kao teroristu i uvela mu sankcije kako bi dodatno izolovala Iran od svjetskog finansijskog sistema.

Ministarstvo finansija SAD optužuje Seifa da je pomogao da se više miliona dolara prebaci paravojnoj organizaciji Hezbolah, koju podržava Iran.

Ministar finansija Stiven Mnučin rekao je da je Seif tajno prebacivao novac od iranske Revolucionarne garde preko Islamske banke al-Bolad u Iraku kako bi pomogao Hezbolahu.

Iračka banka i njen guverner su takođe kažnjeni sankcijama.

SAD su najavila i da će uvesti i takozvane sekundarne sankcije Seifu, što znači da bi svi koji posluju s njim mogli da budu isključeni iz američkog finansijskog sistema.

Tramp je 8. maja saopštio da se Vašington povlači iz nuklearnog sporazuma sa Iranom jer je, kako je naveo, taj sporazum ostavio otvorena vrata Iranu da zaobilazi ograničenja i razvije nuklearnu bombu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije