Svijet

Rohani: Makronov planu u načelu prihvatljiv za Iran

Rohani: Makronov planu u načelu prihvatljiv za Iran
Foto: Tanjug | Rohani: Makronov planu u načelu prihvatljiv za Iran

TEHERAN - Plan za održavanje razgovora koji je francuski predsjednik Emanuel Makron predstavio SAD i Iranu je u načelu prihvatljiv, izjavio je danas predsjednik Hasan Rohani na sastanaku vlade koji je iranska državna televizija prenosila uživo.

On je rekao je da je potrebno izmijeniti neke formulacije u planu, u kome je istaknuto da Iran neće nastaviti rad na izradi nuklearnog oružja i da će pomoći da se osigura bezbjednost regiona i njegovih plovnih puteva, dok će Vašington ukinuti sve sankcije, prenio je Reuters.

Plan bi takođe omogućio Iranu da odmah nastavi sa prodajom nafte.

Rohani je rekao na sjednici vlade i da su različite poruke o sankcijama koje su SAD slale prošle nedelje dok je prisustvovao zasjedanju Generalne skupštine UN u Njujorku potkopale mogućnost za razgovore.

On je dodao da nije prihvatljivo da predsjednik SAD Donald Tramp javno kaže da će intezivirati sankcije, dok evropske sile sugerišu Teheranu u internim susretima da je on spreman na pregovore.

Istovremeno iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei izjavio je na sastanku sa komandirima elitne Revolucionarne garde da će Iran nastaviti da smanjuje svoje obaveze u okviru nuklearnog sporazuma iz 2015. godine dok ne postigne "željeni rezultat", navodi se na njegovom zvaničnom sajtu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije