Svijet

Pratite nas na Google news

Rohani o sankcijama i "mentalno retardiranoj" Bijeloj kući

Rohani o sankcijama i "mentalno retardiranoj" Bijeloj kući
Foto: N.N. | Rohani o sankcijama i "mentalno retardiranoj" Bijeloj kući
Tanjug

TEHERAN - Iranski predsjednik Hasan Rohani oglasio se danas povodom novih američkih sankcija prema iranskim zvaničnicima, nazvavši Bijelu kuću "mentalno retardiranom".

Takvu uvredu Iran je, kako navodi Rojters, koristio ranije za američkog predsednika Donalda Trampa.

U govoru koji je uživo prenosila televizija, Rohani je rekao da sankcije protiv iranskog vrhovnog vjerskog vođe Alija Hameneija neće imati efekta jer on nema imovinu u inostranstvu.

Rohani novu rundu sankcija vidi kao znak očaja SAD.

"Akcije Bijele kuće znače da je mentalno retardirana. Strateško strpljenje Teherana ne znači da strahujemo", rekao je Rohani, prenosi Rojters.

AP navodi da je Rohani kritikovao američke zvaničnike zbog namjere da se sankcije uvedu i protiv iranskog ministra spoljnih poslova Džavada Zarifa.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi je prethodno rekao da uvođenje novih američkih sankcija prema iranskim zvaničnicima znači "za stalno zatvaranje" puta diplomatije između Teherana i Vašingtona, javila je IRNA.

Musavi je rekao da "beskorisne sankcije uvedene iranskom rukovodstvu i šefu iranske diplomatije znače za stalno zatvaranje puta diplomatije sa frustriranom američkom administracijom", preneo je AP.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif, povodom uvođenja novih američkih sankcija njegovoj zemlji, izjavio da su "politički jastrebovi" bliski predsjedniku Donaldu Trampu žedni rata umjesto diplomatije.

Tramp je juče potpisao ukaz o uvođenju novih sankcija Teheranu, rekavši da će one pogoditi vrhovnog vođu, ajatolaha Ali Hamneija. 

Američki ministar finansija Stiven Mnučin je najavio da će se i Zarif tokom nedjelje naći na udaru sankcija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije