Svijet

Rohani odgovorio Americi: Ko ste vi da odlučujete za Iran i svijet?

Rohani odgovorio Americi: Ko ste vi da odlučujete za Iran i svijet?
Foto: Fena | Rohani odgovorio Americi: Ko ste vi da odlučujete za Iran i svijet?

TEHERAN - Iranski predsjednik Hasan Rohani odbacio je prijetnje američkog državnog sekretara Majka Pompea, rekavši da ostatak svijeta više neće prihvaćati da Vašington donosi odluke u njegovo ime.

"Ko ste vi da odlučujete za Iran i svijet? Svijet ne prihvata danas da Sjedinjene Države odlučuju za njega. Zemlje imaju svoju nezavisnost", navodi Rohani u izjavi za javnost koju su prenijele iranske novinske agencije. 

Izjava predstavlja reakciju na Pompeov govor od ponedjeljka u kome je zaprijetio "najoštrijim sankcijama u istoriji" ukoliko Islamska Republika ne kapitulira pred nizom od 12 zahtijeva po pitanju njene regionalne uloge i raketnog programa.

Rohani je, međutim, osudio administraciju predsjednika Donalda Trampa da se "vraća 15 godina unazad ka eri Buša mlađeg i ponavlja iste izjave iz 2003. godine". 

"Vrijeme takvih izjava je prošlo, a iranski narod je čuo takve izjave stotine puta i više im ne pridaje pažnju", kazao je Rohani.

Evropski čelnici snažno su osudili američki potez da odustane od nuklearnog sporazuma iz 2015. i ponovo uvede sankcije, smatrajući to podrivanjem regionalne stabilnosti i direktnim napadom na njihove ekonomske interese.

Rusija i Kina, ostale dvije strane u sporazumu, takođe su kritikovale američki potez i najavile su da će nastaviti trgovinu s Iranom.

"Svijet više ne prihvata logiku da gospodin koji je predvodio špijunsku službu odlučuje za ostale," izjavio je Rohani, misleći na Pompeov donedavni položaj direktora  CIA-e, prenosi AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije