Svijet

Pratite nas na Google news

Rohani pozvao zapadne sile da napuste Persijski zaliv

Rohani pozvao zapadne sile da napuste Persijski zaliv
Foto: N.N. | Rohani pozvao zapadne sile da napuste Persijski zaliv
Tanjug

TEHERAN - Predsjednik Irana Hasan Rohani pozvao je danas zapadne sile da bezbjednost Persijskog zaliva ostave regionalnim državama na čelu sa Teheranom.

On je najavio da će predstaviti regionalni mirovni plan na predstojećim sastancima na visokom nivou u Ujedinjenim nacijama, prenio je AP. Rohani je upozorio da neće dozvoliti da bilo ko naruši granice te zemlje, ali je dodao da je Teheran pružio ruku prijateljstva svim susjedima i da je čak spreman da im oprosti "prethodne grehe".

"Oni koji žele da povežu incidente u regionu sa Islamskom Republikom Iranom lažu, kao što su i njihove prethodne laži bile otkrivene", rekao je predsjednik Irana. "Ako su istinoljubivi i zaista žele bezbjednost u regionu, ne smiju da šalju oružje, borbene avione, bombe i opasno oružje u region'''', dodao je Rohani.

On je naveo da SAD i zapadne nacije treba da se distanciraju od regiona. Rohani je rekao da će se iranski plan fokusirati na pružanje bezbjednosti u Persijskom zalivu, Ormuškom moreuzu i Omanskom zalivu uz pomoć regionalnih zemalja. Američki predsjednik Donald Tramp odobrio je u petak razmještanje američkih snaga u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, poslije napada na saudijska naftna postrojenja, za koje krivi Iran. Teheran je negirao umešanost u napade, a odgovornost je preuzela pobunjenička grupa Huti u Jemenu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije