Svijet

Rumuni donose odluke slušajući astrologe na televiziji

Rumuni donose odluke slušajući astrologe na televiziji
Foto: N.N. | Rumuni donose odluke slušajući astrologe na televiziji

BUKUREŠT - U burnoj izbornoj godini, sa liderom vladajuće stranke u pravnim problemima, rumunske televizije sve se više okreću analitičarima sa dugim iskustvom - astrolozima.

Jedan od najpoznatijih rumunskih astrologa rekao je nedavno u jednoj televizijskoj emisiji da ova godina nije optimalna za ljevičarskog kandidata da pobjedi na predsjedničkim izborima, s obzirom da je njegov znak Lav trenutno pod uticajem Urana, ali da se to može promijeniti poslije ljetnje kratkodnevnice.

Briselski Politiko piše da su ove političke emisije neizmerno popularne u Rumuniji - svakog dana gleda ih na stotine hiljada ljudi. Gledaocima nije neobično da gledaju astrologe, jer se većina medija oslanja na analize stručnjaka koji nisu stručnjaci ni za jednu oblast, prenosi Blic.

Kako se navodi, povjerenje javnosti u medije posljednjih godina je opalo, pa samo 35 procenata Rumuna kaže da je u 2019. godini vjerovalo vijestima, što je pad od sedam procenata u odnosu na prethodnu godinu, pokazalo je istraživanje Instituta Rojters na Univerzitetu Okford, a taj rezultat se uglavom vezuje za tabloidizaciju vijesti.

Rumunski astrolozi su posebno zauzeti u doba političkih previranja i neizvjesnosti, što je u posljednje vrijeme konstantno.

Tako je jedna od vodećih astrologa u zemlji Kristina Demetresku vodila večernju emisiju na televiziji "Realitatea" krajem aprila, manje od mjesec dana uoči evropskih izbora, kada je zemlja bila na udaru zbog političkog skandala u koji je bila uključena vladajuća stranka.

Tema je bila budućnost Liviu Dragnea, lidera vladajućih socijaldemokrata, koji je trebalo da se pojavi na sudu zbog optužbi za korupciju, a astrolog je rekla da je Dragnea "učinio više za sebe nego za zemlju" i predvidjela da će 20. maj, dana kad izlazi na sud, biti "nesrećan" i "mračan dan za njega" i da će on pasti, što se i dogodilo.

Demetresku, koja komentariše politiku na rumunskoj televiziji od 2004. godine, svoj rad poredi sa radom doktora i dodaje da su ljudi veoma zainteresovani da znaju šta će se dalje dešavati.

"U kritičnom trenutku, ko može ljudima dati odgovore, ako ne astrolog? Možda vrlo dobar politički analitičar, ali on bio bi subjektivniji. Astrologija može sa mnogo dostojanstva da učestvuje u raspravi o bilo kojoj temi", rekla je ona.

Profesorka novinarstva na Univerzitetu u Bukureštu Raluka Radu kaže da je Rumunija više zainteresovana za astrologiju od svojih evropskih susjeda.

Inače, podaci o najtraženijim pretragama na Guglu pokazuju da su horoskopi među 20 najpopularnijih dnevnih pretraga u Rumuniji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije