Svijet

Rumuni na referendumu odlučuju da li će dozvoliti gej brakove

Rumuni na referendumu odlučuju da li će dozvoliti gej brakove
Foto: Ilustracija | Rumuni na referendumu odlučuju da li će dozvoliti gej brakove
N.N.

BUKUREŠT - Rumuni su danas počeli sa glasanjem na referendumu o ustavnoj zabrani homoseksualnog braka koju podržavaju vladajući socijaldemokrati (PSD).

Devetnaest miliona birača u zemlji ima priliku do nedjelje naveče da odobri promjenu definicije braka kako bi se samo "muškarac i žena" mogli vjenčati, a ne više "supružnici", kako sada stoji u temeljnom zakonu.

Socijaldemokratska većina odlučila je da ostavi birališta otvorena dva dana nadajući se što većem broju glasača na referendumu čija je glavna nepoznanica stopa učestvovanja. Prag od 30 odsto upisanih birača mora biti dostignut kako bi referendum bio važeći.

Budući da su se protivnici glasanja odlučili na bojkot, pobjeda "da" je zagarantovana, s rezultatom koji bi mogao da dostigne 90 odsto glasova, prema ispitivanju Instituta CURS objavljenom u petak. 

Slab odziv predstavljao bi neuspjeh za socijaldemokrate koji su se tokom kampanje svrstali na stranu Pravoslavne crkve. Referendum proizilazi iz "građanske inicijative", bliske Crkvi, koja je prikupila tri miliona potpisa u tu svrhu. 

"Moje pravoslavno obrazovanje, moje tradicionalno obrazovanje tjeraju me na 'da', na taj način vidim kontinuitet ovog naroda", nedavno je izjavio šef PSD-a Liviu Dragnea. 

Nakon kampanje koja je slavila vrijednosti porodice, PSD računa da mobilizuje ruralnu i konzervativnu Rumuniju, srž njegovog biračkog tijela. 

Vrativši se na vlast krajem 2016. stranka prolazi kroz težak period, optužena da želi da oslabi borbu protiv korupcije i kontroliše pravosuđe koje je optužilo veliki broj njenih predstavnika.

Rezultati referenduma očekuju se u ponedjeljak a istog dana Liviu Dragnea mora da se pojavi pred sudom u aferi lažnih radnih mjesta zbog koje je dobio tri i po godine strogog zatvora u prvostepenoj presudi.

(Index.hr)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije