Svijet

Rumuni se masovno iseljavaju u potrazi za boljim životom

Rumuni se masovno iseljavaju u potrazi za boljim životom
Foto: N.N. | Rumuni se masovno iseljavaju u potrazi za boljim životom

BUKUREŠT - Oko 20 odsto Rumuna živi i radi u inostranstvu, što je najveći broj kad je riječ o zemljama Evropske unije, a rumunski političari ništa ne preduzimaju u vezi sa tom pojavom, piše Dojče vele.

Prema podacima njemačkog Saveznog zavoda za statistiku, početkom 2019. samo u toj zemlji je živjelo oko 700.000 osoba porijeklom iz Rumunije. 

U Italiji i Španiji broj Rumuna koji tamo žive i rade prelazi milion. 

Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Rumunija je u statistici o migraciji porodica jedna od vodećih zemalja unutar EU.

Rumunske vlasti procjenjuju da je oko četiri miliona Rumuna emigriralo, što je oko 20 odsto ukupnog stanovništva. 

U ljetnjim mjesecima ta brojka, usjled odlaska sezonskih radnika na gradilišta i poljoprivredna dobra, dostiže čak pet miliona.

Kamelija i Laurentiju su se prije godinu dana preselili u Njemačku, zajedno sa dva maloljetna sina.

Oni su u Rumuniji imali biznis sa kratkoročnim iznajmljivanjem nekretnina turistima i dobro im je išlo, ali, kažu, došli su bogati stranci koji su pokupovali desetine stanova i snizili cijene.

Ubrzo potom zarada nije više bila dovoljna za porodicu, izgledi za stalno zaposlenje bili su loši. 

"Ili su nam govorili da smo prestari za posao ili da smo previše kvalifikovani", sjeća se Kamelija.

Gabrijela Miresku, politikolog iz Rumunije, živi u Švajcarskoj i govori o dve različite generacije rumunskih iseljenika od političkog preokreta prije 30 godina.

"Početkom 90-ih, rumunski ljekar je na Zapadu često morao da počne kao vozač taksija i godinama čeka na priznavanje diplome. Danas lgekari dolaze s ugovorom u džepu i direktno odlaze na svoje radno mjesto", kaže Miresku.

Ono što je jedinstveno za obje generacije jeste da održavaju kontakt sa starom domovinom. Ne samo da redovno šalju novac svojim porodicama, već su mnogi zainteresovani i za politička zbivanja u Rumuniji, navodi Dojče vele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije