Svijet

Rus spasio svijet od najvećeg rata u istoriji

Rus spasio svijet od najvećeg rata u istoriji
Foto: Wikipedia | Rus spasio svijet od najvećeg rata u istoriji
N.N.

Stanislav Petrov je bio dežurni starešina u ruskom nuklearnom centru za rano upozorenje tog 26. jula 1983. godine kada su se u trenutku oglasile sve sirene i zatreptali crveni znakovi upozorenja nakon što je sistem za upozoravanje pokazao da ka Moskvi leti pet nuklearnih projektila iz pravca Amerike!

Kako piše Istorijski zabavnik, Petrov je imao samo 15 minuta da obavijesti sovjetskog vrhovnog komandanta o napadu. A znao je šta bi to izazvalo – uplašeni prijetnjom Sovjeti bi aktivirali svoje nuklearno oružje i svijet bi ušao u novi svjetski rat.

Petnaest minuta tokom kojih je Petrov riješio da ne učini – ništa!

Instinkt mu je govorio da nešto nije u redu. Drugi, odvojeni radar nije "uhvatio" nikakve projektile, ali šanse su i dalje bile 50:50 da se radi o pravom alarmu. U slučaju da griješi njegova domovina bi pretrpjela stravična razaranja i izgubila početnu prednost u potencijalnom "atomskom" ratu.

Stanislav Petrov je bio čovjek koji je prosudio da je u pitanju lažna uzbuna i nije upozorenje sistema prijavio nadređenima.

Sistem je u sljedećem trenutku pokazao da su nuklearne rakete počele da padaju po SSSR-u. Ali, ništa se nije dešavalo! Moskva nije bila srušena!

Samo se, neobjašnjivo, sistem za kontrolu pokvario, a odluka Stanislava Petrova spriječila je nuklearni rat. Tek tada, 23 minuta nakon oglašavanja alarma, Stanislav je podigao telefon i pozvao nadređene kako bi prijavio - ne napad, nego grešku.

Uprkos tome što je svojim nečinjenjem vjerovatno spriječio nuklearni rat, na pukovnika Petrova nadređeni su gledali sa podozrenjem. Jer, prekršio je naređenja i vojni protokol. Detaljno je ispitan i iako nije kažnjen, procijenjeno je da je riječ o vojniku kome se više ne može vjerovati.

Nakon toga, kao da su svi samo čekali priliku da ga sklone. O napredovanju ili nekakvoj nagradi nije bilo ni govora! Prekomandovan je na manje odgovornu poziciju, a ubrzo potom i penzionisan.

Svoje penzionerske dane je provodio tiho, povučeno i skromno živeći u gradu Frjazino. Bio je oženjen i imao je dvoje djece.

Što se same greške na sistemu tiče, kasnija istraga je utvrdila da su sovjetski sateliti pogrešno registrovali odbljeske Sunca kao interkontinentalne balističke rakete.

(B92)

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije