Svijet

Rušenje ustavnog poretka Njemačke uključivalo uklanjanje državnih zvaničnika

Rušenje ustavnog poretka Njemačke uključivalo uklanjanje državnih zvaničnika
Foto: Pixnio | Rušenje ustavnog poretka Njemačke uključivalo uklanjanje državnih zvaničnika

FRANKFURT - Na sudu u Frankfurtu na Majni u utorak je počelo suđenje vođama tzv. Građana Rajha optuženima za zavjeru s ciljem nasilnog rušenja ustavnog poretka Njemačke i članstvo u terorističkoj organizaciji.

Među devetoro optuženih je Hejnrih XIII. Princ Rojs, preduzetnik iz Frankfurta koji je trebao biti predsjednik planiranog "Rajha" i bivša sutkinja i parlamentarna zastupnica desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Birgit Malsak-Vinkelman.

Rojs se smatra glavnim finansijerom grupe koja je krajem 2022. uhapšena zbog planiranja državnog udara. Tokom istrage je utvrđeno da je zavjerenički ugovor potpisalo 136 osoba.

Proces grupi je podijeljen na tri suđenja od kojih je prvo počelo u Štutgartu krajem aprila, drugo u utorak u Frankfurtu a treće bi trebalo početi u junu u Minhenu.

"Tokom pripreme planova za tzv. Dan X, tj. dan kada je trebala početi oružana pobuna protiv Njemačke, brojni pripadnici grupe su se dodatno radikalizovali", rekao je državni tužilac Tobias Engelsteter.

Konkretni planovi za svrgavanje vlasti u Njemačkoj uključuvali su uklanjanje državnih zvaničnika na lokalnim i na nivoima saveznih zemalja.

Grupa je pokušavala ostvariti kontakte sa stranim vladama u svrhu "oslobađanja Njemačke", između ostalog s ruskom vladom koja međutim, kako je pokazala istraga, nikada nije reagovala na upite "Građana Rajha” koji su išli preko diplomatskih krugova u Berlinu.

Advokat Princ Rojsa je negirao članstvo njegova klijenta u terorističkoj organizaciji i vođenje grupe, prenosi "Fenix-Magazin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije