Svijet

"Rusi htjeli da pomognu Asanžu da pobjegne"

"Rusi htjeli da pomognu Asanžu da pobjegne"
Foto: Arhiva | "Rusi htjeli da pomognu Asanžu da pobjegne"

MOSKVA - Ruske diplomate sastale su se nekoliko puta sa ljudima bliskim Džulijanu Asanžu, kako bi mu pomogli da pobjegne iz Velike Britanije.

To je objavio Gardijan, a prenio Nedeljnik.

Plan je, navodno, da osnivač Vikiliksa napusti ekvadorsku ambasadu u Londonu i da se helikopterom prevezu u neku drugu državu.

Jedna od najrealnijih destinacije je Rusija, gdje Asanž ne bi bio u opasnosti od ekstradicije SAD. Nakon nekoliko analiza, plan je otkazan, jer je ocijenjen kao previše rizičan.

Ta operacija je u prvobitno zakazana za Božićnu noć 2017. godine.

Izvori iz ekvadorske ambasade istakli su Fidela Narveza kao ključnog za komunikaciju Asanža i Moskve, što je Narvez u intervjuu za Gardijan negirao, rekavši da je samo dva puta posjetio rusku ambasadu u Kesingtonu i to kao učesnik otvorenih javnih susreta u vezi sa aferom "Skripalj".

Gardijan je naveo i da su četiri izvora iz ambasade Ekvadora potvrdila da je Kremlj bio spreman da ponudi podršku tom planu, a da je u saradnji sa Rusijom razmatrana i mogućnost da Asanž brodom otputuje u Ekvador.

To nije prvi put da Asanž priželjkuje azil u Rusiji jer je navodno vizu te zemlje tražio još 2010. godine.

Otkrivanje umiješanosti ruskih diplomata u planiranju operacije važno je zbog istrage koju SAD vode zbog navodnih pokušaja Rusije da utiče na rezultate američkih izbora, a za tu istragu Asanž je jedna od ključnih figura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije