Svijet

Rusi zadali glavobolju Njemačkoj u Njujorku

Rusi zadali glavobolju Njemačkoj u Njujorku
Foto: Tanjug / AP | Rusi zadali glavobolju Njemačkoj u Njujorku

​NJUJORK - Ruska delegacija zadala je pravu glavobolju Njemačkoj u Njujorku.

Naime, na sastanku koji je Njemačka sazvala u UN za sve države članice, ruska delegacija se javila za riječ i zatražila od Njemačke da bude kosponzor rezolucije o genocidu nad ruskim narodom u Drugom svjetskom ratu.

Podsjetimo, u ranijoj izjavi za srpske medije u Njujorku, Vasilij Nebenzja je rekao da je rezolucija politički trik kome nije cilj međunacionalno pomirenje, već nešto potpuno suprotno.

"Razgovarali smo o tom nacrtu rezolucije kojeg su donijele Njemačka i još nekoliko drugih zemalja, o genocidu u Srebrenici. Predstavile su ga benigno, kao nešto sa dobrim namjerama. Ali mi svi znamo da je to politički trik kome nije cilj međunacionalno pomirenje kao što je predstavljeno, već nešto potpuno suprotno. Može da pojača napetosti na Balkanu i da ima posljedice kakve podnosioci rezolucije možda nisu ni zamislili", ukazao je Nebenzja.

Nebenzja je naglasio da Rusija neće podržati tu rezoluciju kao i mnoge zemlje članice UN.

"Ova rezolucija otvara Pandorinu kutiju. Ako se usvoji ova rezolucija to bi otvorilo put drugim zemljama koje imaju slične probleme da izađu sa svojim problemima. I mogu vam navesti jedan primjer. Njemačka, koja stoji iza te rezolucije, iako tehnički nije originalni kosponzor, odgovorna je za najveći i najokrutniji genocid u 20. vijeku, a tu mislim na Drugi svjetski rat", rekao je Nebenzja.

Zbog toga, istakao je on, neće se iznenaditi ako u jednom trenutku, ukoliko se rezolucija usvoji, neko, a možda i Rusija, izađe sa rezolucijom o genocidu od strane nacističke Njemačke nad narodom Sovjetskog Saveza tokom Drugog svjetskog rata.

"Srbija ima slične probleme, jer tu je pitanje genocida u Prvom i Drugom svjetskom ratu", rekao je Nebenzja, a prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije