Svijet

Pratite nas na Google news

Rusija: Istoričar osuđen na 13 godina zatvora

Rusija: Istoričar osuđen na 13 godina zatvora
Foto: N.N. | Rusija: Istoričar osuđen na 13 godina zatvora
Tanjug

MOSKVA - Ruski sud osudio je danas istoričara Jurija Dmitrijeva na 13 godina zatvora nakon što je preinačio raniju presudu kojom je Dmitrijev osuđen na tri i po godine zatvora zbog seksualnog zlostavljanja usvojene kćerke.

Dmitrijev (64), istoričar koji je poznat po bavljenju zločinima iz vremena Staljina, u julu je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje svoje usvojene kćerke i osuđen na tri i po godine zatvora u gradskom sudu u Petrozavodsku u autonomnoj republici Karelija, na severozapadu Rusije.

On je negirao te optužbe, a njegov advokat i pristalice tvrde da su one izmišljene zbog toga što je sarađivao sa grupom za zaštitu ljudskih prava "Memorial", prenosi Rojters.

Oni tvrde da je njegov pravi zločin to što se posvetio tome da dokumentuje niz kampanja političke represije i progona u Sovjetskom Savezu, poznate pod nazivom "Velika čistka" tako što ce pronaći masovne grobnice i zabeležiti aktove državne represije.

Jedan od advokata Dmitrijeva rekao je da će on uložiti žalbu na ovu odluku, prenosi agencija Interfaks.

Američka ambasada u Moskvi osudila je odluku ruskog suda.

Dimitrijev je tokom suđenja 2018. godine oslobođen inicijalnih optužbi za dečiju pornografiju, koje uključuju optužbe za seksualno zlostavljanje usvojene kćerke, ali je ta presuda kasnije poništena i on je ubrzo uhapšen na osnovu nove optužnice.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije