Svijet

Rusija gradi ogroman vojni radar na Arktiku?

Rusija gradi ogroman vojni radar na Arktiku?
Rusija gradi ogroman vojni radar na Arktiku?

MOSKVA - Širokoopsežni radar, koji je može da identifikuje ciljeve udaljene stotinama kilometara, počeće da radi na arhipelagu Nova Zemlja na ruskom Arktiku 2017.

To je prenijela „Rosijska gazeta“ pozivajući se na pres-službu Ministarstva odbrane Rusije.

U toj oblasti će raditi ukupno šest takvih radara, naveli su zvaničnici.

Zamjenik ministra odbrane Dmitrij Bulgakov, koji je posjetio gradilište, rekao je da će istovremeno u blizini biti izgrađena pista sposobna da primi sve vrste borbenih letjelica.

Takozvani radar „preko horizonta“ je vrsta radarskog sistema koji može da detektuje ciljeve na veoma velikim opsezima, udaljene stotinama i hiljadama kilometara, van vidokruga radara, što je granica za obične radare.

On je imun na „nevidljivu“ (stelt) tehnologiju i koristi ogroman antenski sistem dug do pet kilometara i visok pet metara, kako bi identifikovao vazdušne ciljeve udaljene 500 kilometara i morske ciljeve udaljene do 400 kilometara.

Tokom vojne vježbe 2014. godine radar „Podsolnuh“ (Suncokret) je detektovao četiri bombardera Suhoj Su-24 u niskom letu i prebacio njihove koordinate raketnoj krstarici, koja je „oborila“ sva četiri „uljeza“.

Stariji brat „Podsolnuha“ širokoposežni radar „Volna“ ima domet od tri hiljade kilometara i trenutno radi u blizini lučkog grada Nahotka na ruskom Dalekom istoku.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije