Svijet

Rusija jača vojne snage na zapadnoj granici

Rusija jača vojne snage na zapadnoj granici
Foto: Ilustracija | Rusija jača vojne snage na zapadnoj granici

MOSKVA - Rusija će povećati vojno prisustvo na zapadnoj granici kao odgovor na plan SAD da pošalje dodatne trupe u Poljsku, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Komiteta za spoljne poslove u Savjetu Federacije Vladimir Džbarov.

On je naglasio da će Rusija odgovoriti ukoliko bude napadnuta sa teritorije Poljske.

"Čini se da Poljska to ne razumije. Možda želi da bude nečija vojna baza. U međuvremenu, razmještanje američke vojske neće ni u kom slučaju doprinijeti poljskoj bezbjednosti", rekao je Džabarov.

Komentari Džabarova uslijedili su nakon izjava poljskog ministra odbrane Marijuša Blaščaka da će Varšava obezbijediti šest lokacija za američku vojsku, uglavnom na istočnoj granici Poljske, piše "Sputnjik".

On je naveo da će lokacije biti određene na osnovu bilateralnih sporazuma i da će Poljaci biti uključeni u donošenje odluka.

"Važno je ojačati istočno krilo NATO-a, a samim tim i istočno krilo naše zemlje kako bi se odvratio potencijalni agresor. Na to smo usredsređeni", rekao je Blaščak za "Poljski radio".

Predsjednici SAD i Poljske Donald Tramp i Andžej Duda saglasili su se da Vašington formira izviđačku eskadrilu bespilotnih letjelica "em-ku 9 žetelac" u Poljskoj i da o trošku Varšave u zemlji razmjesti dodatnih 1.000 vojnika.

U Poljskoj je već smješteno 4.500 američkih vojnika, a mjesecima unazad govori se o tome da SAD planiraju da osnuju vojnu bazu u toj zemlji zbog izjava poljskih vlasti kako je navodna prijetnja Rusije jedan od razloga za ojačavanje vojnih kapaciteta Varšave.

Moskva je u više navrata isticala da nikada neće napasti bilo koju članicu NATO-a.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da NATO "dobro zna" da Rusija ne planira da napadne bilo koga i da Alijansa koristi navodnu "rusku prijetnju" kao izgovor za razmještanje dodatnih trupa blizu ruske granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije