Svijet

Pratite nas na Google news

Rusija prihvatila, ali ne i ratifikovala klimatski sporazum

Rusija prihvatila, ali ne i ratifikovala klimatski sporazum
Foto: unsplash.com | Rusija prihvatila, ali ne i ratifikovala klimatski sporazum
Tanjug

MOSKVA - Premijer Rusije Dmitrij Medvedev odobrio je vladinu rezoluciju kojom je Moskva konačno prihvatila Sporazum iz Pariza o klimatskim promjenema i saopštila da će primjeniti njegove odredbe, ali da ga ipak neće tehnički ratifikovati zbog pravnih.

U Rezoluciji se navodi da Rusija ne mora da ratifikuje sporazum iz 2015. godine, jer je već preuzela obavezu da poštuje njegove odredbe kada ga je potpisala u aprilu 2016. godine.

Medvedev je rekao da će Moskva prilagoditi sporazum postojećim pravnim normama, ali je ostalo nejasno da li će biti pravnih posljedica zbog toga što on nije ratifikovan, prenosi Rojters.

On je dodao da Rusija ima još mnogo da radi ako želi da transformiše svoju ekonomiju tako da ona bude nisko-ugljenična.

"To je važno i korisno, ali zahtijeva značajna ulaganja, tako da je problem usko povezan sa našim ekonomskim razvojem", rekao je Medvedev.

Zamjenik premijera Aleksej Gordejev rekao je da je za Rusiju važno da bude dio Pariskog sporazuma, kako bi imala pravo glasa kada se bude odlučivalo o novim mjerama za regulisanje emitovanja gasova sa efektom staklene bašte.

"Imamo priliku da učestvujemo u oblikovanju moderne globalne klimatske agende, a svaka mjera koja bude preduzeta moraće da bude u skladu sa našim nacionalnim interesima, koliko god je to moguće", naglasio je Gordejev.

Rusija je četvrti najveći svjetski emiter gasova sa efektom staklene bašte koji još nije ratifikovao ključni globalni klimatski sporazum.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije