Svijet

Rusija razmatra prodaju još sistema S-400 Turskoj

Rusija razmatra prodaju još sistema S-400 Turskoj
Foto: Arhivska fotografija | Rusija razmatra prodaju još sistema S-400 Turskoj
Fena

MOSKVA - Rusija je zainteresovana za širenje vojno tehničke saradnje s Ankarom i spremna je da razmotri snabdijevanje Turske s još sistema protivvazdušne odbrane S-400, saopštio je Kremlj u srijedu.

"Rusija je otvorena. Ima odgovarajuće kapacitete i tehnološki je kompetentna. Rusija traži prilike za širenje ove saradnje. To je apsolutno normalna praksa",  izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je kazao da je vojno tehnička saradnja bitan dio ruskih odnosa sa stranim zemljama, jer "takva saradnja ukazuje na posebni nivo razvoja bilateralnih odnosa. To se takođe odnosi na Tursku".

Peskov je to izjavio komentarišući ranije tvrdnje turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua da bi, ukoliko Vašington odbije da proda Turskoj raketne sisteme Patriot, Ankara mogla kupiti još sistema S-400 od Rusije.

Govoreći za turski kanal NTV, Čavušoglu je izjavio da bi, ukoliko Sjedinjene Države ispune svoju prijetnju da će otkazati ugovor o prodaji borbenih aviona F-35 Turskoj, Ankara mogla kupiti borbene avione od drugih dok se ne osposobi za vlastitu proizvodnju.

Sistem protivvazdušne odbrane S-400 smatra se najnaprednijim takve vrste u Rusiji, i u stanju je da uništi mete na daljini do 400 kilometara i dostigne visinu od 30 kilometara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije