Svijet

Rusija se povlači iz mehanizma za sprečavanje sukoba u Siriji

Rusija se povlači iz mehanizma za sprečavanje sukoba u Siriji
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Rusija se povlači iz mehanizma za sprečavanje sukoba u Siriji
N.N.

Rusija više ne učestvuje u radu mehanizma za obavještavanje o humanitarnim objektima i kretanju na teritoriji Sirije - riječ je o dobrovoljnom sporazumu Rusije i UN na čije je nedostatke Moskva više puta ukazivala, ali je to ignorisano, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

Prema riječima Nebenzje, taj mehanizam je bio dobrovoljni sporazum.

"Mehanizam nije dobio mandat Savjeta bezbjednosti niti ima bilo koju drugu zakonitu osnovu. Više puta smo ukazivali na nedostatke mehanizma. To je konstantno ignorisano", istakao je Nebenzja.

Zamjenik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Mark Loukok rekao je na zasjedanju Savjeta bezbjednosti UN-a da je planirano da se o tome razgovara s humanitarnim organizacijama u Siriji i sa Rusijom.

"Humanitarno obavještavanje ima za cilj da doprinese bezbjednoj isporuci humanitarne pomoći informisanjem strana o objektima i kretanjima, koje odgovaraju humanitarnoj funkciji", rekao je Loukok.

On je dodao da su sukobljene strane obavezne da poštuju međunarodno humanitarno pravo, nezavisno od učešća u sistemu humanitarnog obavještavanja.

"Razumijemo da je Rusija uništila svoj mehanizam za sprečavanje sukoba sa UN, čime je ugrozila milione života na sjeverozapadu Sirije i stvorila prepreku za dostavu pomoći UN-a u tu zonu", rekla je Kraftova.

Prema njenom mišljenju, odluka Rusije je neprihvatljiva i donesena u cilju da se postave nove barijere za isporuku humanitarne pomoći.

"Šokirani smo što je Rusija preduzela tako opasan korak", zaključila je stalna predstavnica SAD.

Ranije je Rusija više puta kritikovala pomenuti mehanizam. Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da mehanizam za sprečavanje sukoba u Siriji ne samo da ima nedostatke, nego se koristi za dezinformacije. Prema njegovim riječima, objekte koji su označeni kao humanitarni, često su koristili teroristi. Nebenzja je takođe ukazivao da se koordinate, koje su označile Ujedinjene nacije, ne podudaraju sa objektima koji bi trebalo da se nalaze na tim mjestima.

Kako podsjeća Nebenzja, u jesen 2019. godine u UN-u je formirana komisija za istragu napada na objekte civilne infrastrukture na sjeverozapadu Sirije. Tada su zapadne zemlje optužile Rusiju i sirijske vlasti za napade.

Rusija je dostavila fotografije koje dokazuju da su optužbe lažne, ali dokazi su ignorisani. Rusko Ministarstvo odbrane je sprovelo istragu i utvrdilo da neki od objekata, koje je komisija navela, nisu napadnuti.

(Sputniknews.com)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije