Svijet

Rusija sprema odgovor SAD na uskraćivanje viza zvaničnicima

Rusija sprema odgovor SAD na uskraćivanje viza zvaničnicima
Foto: Ilustracija | Rusija sprema odgovor SAD na uskraćivanje viza zvaničnicima

MOSKVA - Rusija priprema odgovor na odluku SAD da odbije da izda vize pojedinim članovima ruske delegacije pri UN, izjavio je zamjenik portparola ruske Dume Pjotr Tolstoj, koji je zadužen za spoljnu politiku.

"Vjerujem da je ovo kršenje međunarodnih obaveza, koje su Sjedinjene Države preuzele prilikom potpisivanja sporazuma o osnivanju sedišta UN. Odgovor Rusije trebalo bi da bude što oštriji", poručio je Tolstoj.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovaraće u Njujorku sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, o uskraćivanju viza ruskoj delegaciji, potvrdila je portparolka ministarstva Marija Zaharova.

"Ovo je primjer nepoštovanja Sjedinjenih Država prema članicama UN-a i neispunjavanja obaveza zemlje domaćina", rekla je ona za TAS S.

Nekoliko ruskih zvaničnika, među kojima je i predsednik Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačev, neće moći da prisustvuju zasedanju Generalne skupštine UN, jer im nije odobrena viza za ulazak u SAD.

"Ovo je neverovatan čin koji se ne može objasniti niti opravdati", rekao je Kosačev i potvrdio da čak 10 članova delegacije nije dobilo vize.

Predsednik Odbora za spoljne poslove ruske Dume Leonid Slutski smatra da situacija sa ruskim delegatima kojima je uskraćena viza treba da se proveri.

"Mislim da će vize sigurno biti izdate, jer kako bi mogli da se usude da odbiju vize za članove zvanične delegacije pri UN koju je odobrio predsjednik - bez obzira da li je reč o Rusiji ili bilo kojoj drugoj državi", rekao je novinarima Slutski, koji je odložio let za SAD na sopstvenu inicijativu.

Slutski je napomenuo da ovaj incident treba istražiti, sugerišući da bi to mogla biti provokacija koju su priredili "strateški prijatelji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije