Svijet

Rusija ulaže milijarde dolara u Iran

Rusija ulaže milijarde dolara u Iran
Foto: N.N. | Rusija ulaže milijarde dolara u Iran

MOSKVA - Na marginama 15. zasjedanja zajedničke ekonomske komisije Irana i Rusije ministar energetike Irana Reza Ardakanijan je saopštio Sputnjiku da je Rusija izdvojila pet milijardi dolara za dva iranska projekta.

Prema riječima iranskog ministra, Teheran planira da od ruskog kredita izgradi novu hidroelektranu, koja će biti kapaciteta 1.400 megavata u Hormorzganu, i planira da izvrši elektrifikaciju dela železničke pruge na relaciji Garmsar-Inče Burun.

Osim toga, Reza Ardakanijan je naveo i da je jedna od najvažnijih tema diskusije ministara energetike Rusije i Irana bio završetak izgradnje željezničkog dijela međunarodnog trasportnog koridora "Sjever-jug".

"Pregovori su u aktivnoj fazi, Iran je veoma zainteresovan za završetak izgradnje tog koridora, a rješava se i pitanje izgradnje 165 kilometara željezničke pruge. Projekat za izgradnju pruge na relaciji Kazvin-Rašt oduzeo je mnogo vremena zbog svoje lokacije, masivnih planina na trasi, kao i cjelokupne inženjerske složenosti; sve to je malo usporilo njegovu izgradnju. Nakon završetka posljednje faze koridora „Sjever-jug“ i puštanjem u rad prstenaste željezničke linije između Rašta i Astare, nadam se da ćemo vidjeti široku ekonomsku i trgovinsku saradnju između zemalja u tom regionu“, rekao je Ardakanijan.

On je istakao da je Iran ratifikovao sporazum sa Evroazijskim ekonomskim savezom o zoni slobodne trgovine, zbog čega je 800 artikala dobilo povlašćene cijene carine.

"To će biti značajan napredak za trgovinu u regionu", zaključio je iranski ministar.

(NN/sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije