Svijet

Rusija upozorava SAD da naoružava teroriste u Siriji

Rusija upozorava SAD da naoružava teroriste u Siriji
Foto: Pixnio | Rusija upozorava SAD da naoružava teroriste u Siriji

TEHERAN - SAD nastavlja koristiti teroriste pod svojom kontrolom da potkopaju položaj sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, upozorio je direktor ruske vanjske obavještajne službe (SVR) Sergej Nariškin, prema saopštenju službe.

Nariškin je izjavio da SAD nastavlja koristiti militantne grupe pod svojom kontrolom u Siriji kako bi potkopao položaj legitimne vlade te zemlje na čelu s Asadom, navodi se u saopštenju, prenosi "TAS S".

Prema obavještajnoj službi, SAD su dale posebnu ulogu u naporima Slobodnoj sirijskoj vojsci - koaliciji naoružanih Kurda i militanata koji djeluju u centru i sjeveroistoku zemlje.

"Amerikanci i njihovi britanski saveznici koriste ih za rad s tajnim formacijama Islamske države koje se još uvijek nalaze u udaljenim regijama zemlje", dodala je obavještajna služba.

SVR je napomenuo da je ova subverzivna aktivnost koordinisana s položaja američke vojne baze Al-Tanf u pokrajini Homs.

"Predstavnici Centralnog zapovjedništva američkih oružanih snaga, zajedno s pripadnicima obavještajnih službi, uključeni su u planiranje velikih operacija protiv vladinih snaga i državnih struktura u Siriji", otkrila je obavještajna služba.

Napomenuli su da je svrha ovih kriminalnih aktivnosti bila potkopavanje situacije u Siriji, prenosi "Fars News".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije