Svijet

Rusija usvojila dokument: NATO agresijom na SRJ postao glavna opasnost za bezbjednost u svijetu

Rusija usvojila dokument: NATO agresijom na SRJ postao glavna opasnost za bezbjednost u svijetu
Foto: Ilustracija | Rusija usvojila dokument: NATO agresijom na SRJ postao glavna opasnost za bezbjednost u svijetu

MOSKVA - Vojna operacija NATO-a protiv suverene Savezne Republike Jugoslavije je pretvorila Alijansu u glavnu opasnost za bezbjednost u svijetu, a nekažnjavanje odgovornih dovelo je do novih tragedija u Siriji, Iraku i Libiji, saopštio je Savjet federacije Rusije.

Kako se navodi u dokumentu koji je Gornji dom ruskog parlamenta usvojio povodom predstojeće 20. godišnjice od početka vojne agresije protiv SRJ, ta vojna operacija odrazila se na dalji razvoj uzajamnih odnosa evropskih država i negativno se odrazila na njihovo međusobno povjerenje.

Nažalost, ističe se, lekcije nisu naučene i NATO je nastavio da koristi vojnu silu na druge suverene države - Irak, Libiju i Siriju, a danas isto prijeti i Venecueli, Kubi i Nikaragvi.

Ruski senatori podsjećaju da je NATO u bombardovanju Jugoslavije koristio municiju punjenu osiromašenim uranijumom, što je uzrokovalo mnogobrojne žrtve među civilima.

Pored toga, priznanje nezavisnosti Kosova, koje je uslijedilo 2008. godine od čitavog niza zemalja Zapada, predstavljalo je samo nastavak onoga što je započeo NATO - podršku separatizmu i konfliktu na teritoriji bivše Jugoslavije.

Iz Savjeta federacije Rusije tvrde i da je faktičko otcepljenje Kosova i Metohije presedan u međunarodnim odnosima, koji je krajnje zakomplikovao rješavanje postojećih konflikata u pitanju nepriznatih država, pogotovu ako se u obzir uzme činjenica da se u Moldaviji, Gruziji i Ukrajini Zapad ponaša potpuno suprotno.

Dodaje se i da vojna operacija članica NATO-a predstavlja akt agresije protiv suverene države, stoga bi inicijatore ovog zločina trebalo pozvati na odgovornost. S tim u vezi, Savet federacije Rusije pozvao je parlamente država širom svijeta, ali i međunarodne organizacije poput UN, ZND, ODKB, OEBS i Evropski parlament da osude agresiju Alijanse protiv SRJ i preduzmu sve korake kako bi se sanirale posljedice.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije