Svijet

Rusija zatvorila granicu sa Gruzijom

Rusija zatvorila granicu sa Gruzijom
Foto: Twitter / Printscreen | Rusija zatvorila granicu sa Gruzijom

MOSKVA - Glavni odjel Ministarstva za vanredne situacije Sjeverne Osetije saopštio je da je prolaz kroz jedini kontrolni punkt na granici s Gruzijom "Gornji Lars" zatvoren do daljeg.

"Zabranjeno je kretanje za sve vrste vozila na dionici grad Vladikavkaz - naselje Lars u pravcu izlaska iz Ruske Federacije od 2. februara u 19.15", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je odluku obrazložilo pogoršanjem vremenskih uslova u Gruziji. S tim u vezi, navodno je nemoguće obezbijediti sigurnost saobraćaja automobila. Na preporuke gruzijske granične policije pozvalo se i Ministarstvo za vanredne situacije.

Nakon najave “djelimične mobilizacije” u Rusiji, kontrolni punkt "Gornji Lars" postao je najpopularnija izlazna tačka iz zemlje. Gruzijske vlasti su izvijestile da je samo u prve dvije sedmice od 21. septembra granicu prešlo 80.000 Rusa.

Oko 5.000 automobila skupilo se u saobraćajnoj gužvi na putu prema kontrolnom punktu, a ljudi su danima čekali svoj red sa malo ili bez hrane i vode. Neki su čak prodavali automobile, rekli su očevici. Kao rezultat toga, u blizini kontrolnog punkta postavljena je mobilna vojna registracija i kancelarija. Još ranije, FSB je tamo dovezao oklopni transporter sa vojskom "u slučaju pokušaja proboja granice".

Nedavno je javnost zabrinula vijest da se vlasti spremaju zabraniti slobodan prelazak ruske granice automobilima. Nakon toga, šef Komiteta Državne dume za transport Jevgenij Moskvičov rekao je da će obaveza rezervisanja datuma i vremena polaska uticati samo na teretne prevoznike, a ne na obične vozače.

Napomenuo je i da sistem neće raditi na cijeloj granici, već samo "na onim punktovima gdje ima problema". Među njima je nazvao kontrolni punkt "Gornji Lars". Kasnije je amandman nestao iz baze podataka Državne Dume, prenosi "Klix".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije