Svijet

Pratite nas na Google news

Ruska tajna služba upozorila: Više od 5.000 terorista je već na granici

Ruska tajna služba upozorila: Više od 5.000 terorista je već na granici
Foto: Ilustracija | Ruska tajna služba upozorila: Više od 5.000 terorista je već na granici
N.N.

MOSKVA - Islamska država dovela je oko 5.000 terorista u sjeverni dio Avganistana, na granicu sa bivšom sovjetskim republikom, upozorila je ruska tajna služba FSB.

Direktor FSB je izjavio i da su, prema podacima njegove službe, mnogi od njih bili na ratištima u Siriji.

"Posebno zabrinjavajuće je ponovno aktiviranje teroristički grupa u sjevernim provincijama Avganistana", rekao je Aleksander Bortnikov, a prenosi Russia today.

Te informacije su, prema izvještaju RT, prenijete šefu tajne službe bivše sovjetske republike, blizu čije granice su nagomilani teroristi.

Osim toga, upozorio je šef FSB-a, teroristi već imaju razrađen sistem da se infiltriraju u društva bivših sovjetskih repiblika, u kojima se povezuju s šefovima organizovanog kriminala. A da bi sotali nevidljivi, ističe Bortnikov, "utapaju se" u rijeke migranata i izbjeglica.

"Islamisti su pretrpjeli seriju poraza u Siriji i Iraku, ali i dalje predstavljaju opasnost. Sada pokušavaju da se regrupišu u područjima koja nisu pod kontrolom sirijske vlade, ili da se prikriju u izbjegličkim kampovima", kazao je šef ruske tajne službe.

Takođe, upozorio je i na još jednu opasnost: "Drugi alarmantan trend je taj da terorističke grupe 'sele' svoje snage ka drugim dijelovima svijeta, a posebno na Sjevernu Afriku i Jugoistočnu Aziju."

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije