Svijet

Ruska vojska: Da je neko pucao na nas, uslijedio bi odgovor

Ruska vojska: Da je neko pucao na nas, uslijedio bi odgovor
Foto: N.N. | Ruska vojska: Da je neko pucao na nas, uslijedio bi odgovor

​Ruski avioni Tu-95MS nisu narušili vazdušni prostor drugih država tokom leta iznad Japanskog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Korejski lovci F-16 su izveli neprofesionalne menevre pored ruskih Tu-95MS“, saopštili su iz ruske vojske.

Oni su dodali da južnokorejski avioni nisu ispalili nikakve pucnje upozorenja. Da se to desilo — usledio bi odgovor.

„Nikakvog pucnja upozorenja nije bilo. Da su ruski piloti osjetili prijetnju za svoju bezbjednost — odgovor bi uslijedio“, naglasili su iz Ministarstva odbrane Rusije.

Iz ruskog Ministarstva odbrane su saopštili da je, prema podacima objektivne kontrole, avion Tu-95MS leteo u skladu sa dogovorenim planom i u skladu sa međunarodnim pravom, na udaljenosti od 25 kilometara od ostrva Tokto.

Vazdušni prostor Južne Koreje nije bio narušen.

Oni su dodali da ovo nije prvi put da korejski piloti pokušavaju da ometu letove ruske avijacije iznad neutralnih voda Japanskog mora, pozivajući se na neku njihovu proizvoljnu zonu protivvazdušne odbrane, koju je i postavila sama Južna Koreja.

Takve „zone“ nisu u skladu sa međunarodnim pravilima i ne priznaje ih Ruska Federacija — „o čemu je više puta bilo saopšteno južnokorejskoj strani putem različitih kanala“.

Ranije je saopšteno da su avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije dva puta narušili vazdušni prostor Južne Koreje u području Japanskog mora.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije