Svijet

Ruska vojska saopštila da nema tragova hemijskog napada u Dumi

Ruska vojska saopštila da nema tragova hemijskog napada u Dumi
Foto: N.N. | Ruska vojska saopštila da nema tragova hemijskog napada u Dumi

MOSKVA - Ruska vojska danas je saopštila da nije otkrila tragove hemijskog napada u sirijskom gradu Dumi u kome su desetine ljudi poginule, javila je danas novinska agencija Interfaks.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su ljekari ruske vojske ispitali pacijente u bolnici u Dumi i da nisu otkrili simptome trovanja hemijskim oružjem, prenosi Rojters.

Duma je poslednji grad u oblasti istočna Guta koji je pod kontrolom pobunjenika i na njega je u petak sirijska voska pokrenula žestok napad, pri čemu je poginulo na desetine ljudi.

Sirijska pobunjenička grupa "Džaiš al Islam" optužila je u subotu vladine snage da su bacile bure-bombu sa otrovnim hemikalijama na civile u Dumi i navela da je tom prilikom povrijeđeno više od 500 osoba.

Zapadni mediji prenijeli su da je desetine osoba ubijeno u tom navodnom napadu hemijskim oružjem. Sirijska vlada je, međutim, navode o tom napadu nazvala "izmišljotinama".

Agencije AP i Rojters javile su da je broj mrtvih manji, oko 40 njih, a BBC je naveo da ima čak 70 mrtvih, naglašavajući da niko nezavisno nije potvrdio navode o napadu hemijskim oružjem.

U Njujorku se danas očekuju čak dva sastanka Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, pošto su Rusija i SAD uputile "rivalske" zahtjeve za održavanje hitne sjednice tog tijela svjetske organizacije, nakon tvrdnji o hemijskom napadu u Siriji.

Rusija je zatražila sastanak Savjeta bezbjednosti UN zbog "međunarodnih prijetnji miru i bezbjednosti", iako precizna tema nije još saopštena, javio je danas Rojters, pozivajući se na diplomatske izvore.

Nekoliko minuta kasnije, SAD i još osam zemalja zatražile su sastanak na kome bi se diskutovalo o navodnom napadu hemijskim oružjem u Siriji.

Kako je Rojters prenio, pozivajući se na britansku misiju u UN, hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN zatražili su SAD, Velika Britanija, Francuska, Poljska, Holandija, Švedska, Kuvajt, Peru i Obala Slonovače.

Predsjedavajući Savjeta bezbjednosti, predstavnik Perua, najprije je zakazao sastanak po američkom zahtjevu za danas prije podne po lokalnom vremenu, a po ruskom zahtjevu za popodne.

Rusija je, međutim, insistirala da se sastanak po njenom zahtevu održi prvi, pošto ga je prva i zatražila.

SAD i Evropska unija su u nedjelju optužili sirijsku vladu da je izvela napad hemijskim oružjem na Dumu, grad u istočnoj Guti koji je pod kontrolom pobunjenika. 

Američki predsjednik Donald Tramp saopštio je da će sirijski predsjednik Bašar el Asad platiti "visoku cijenu" za "bezumni hemijski napad".

Sirijska vlada je odbacila da je izvela bilo kakav napad hemijskim oružjem.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su navodi o hemijskom napadu u Siriji lažni i da bi svaka vojna akcija preduzeta na osnovu tako "izmišljenih i isfabrikovanih izgovora" mogla dovesti do teških posljedica.

 

Bijela kuća: Rusija izdala obavezu da Asad okonča hemijski program

Bijela kuća danas je optužila Rusiju da je izdala obavezu koju je preuzela da će okončati sirijski program hemijskog oružja, u kontekstu napada izvedenog u Siriji tokom vikenda prilikom kojeg je, kako se sumnja, korišćeno hemijsko naoružanje, navodi Rojters.

Portparolka Bijele kuće Sara Sanders kazala je novinarima da je taj napad u skladu sa šemom korišćenja hemijskog oružja koju je uspostavio predsjednik Sirije Bašar al Asad, kao i da Rusija i Iran takođe snose odgovornost zbog materijalne pomoći Asadovoj vladi.

"Sada je jasno da je Rusija izdala obaveze da će garantovati okončanje programa hemijskog oružja sirijskog režima", rekla je Sandersova.

Predsjednik SAD Donald Tramp ranije danas je javno osudio hemijski napad na sirijski grad Dumu, nazivajući ga "gnusnim" najavljujući da će potencijalni odgovor objaviti u narednih 24 do 48 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije