Svijet

Ruske bombe iz sovjetske ere preokrenule tok rata u Ukrajini

Ruske bombe iz sovjetske ere preokrenule tok rata u Ukrajini
Foto: Pixabay | Ruske bombe iz sovjetske ere preokrenule tok rata u Ukrajini

MOSKVA - Ruska vojska preokrenula je tok rata u Ukrajini nakon što je počela masovno da upotrebljava modernizovane velike avio-bombe "FAB" koje imaju zastraćujuću moć, saglasni su zapadni i ukrajinski vojni izvori.

Nakon što su SAD početkom prošle godine donijele kontroverznu odluku o isporuci Ukrajini kasetnih bombi, čiju su upotrebu zabranile brojne zemlje svijeta, pojedini ruski analitičari, bliski Kremlju, najavili su da će Rusija morati da odgovori adekvatno i simetrično.

"Vašington post" navodi, prenosi Srna, da su ruske vazdušne snage dramatično povećale svoju efikasnost povećanom upotrebom takozvanih "klizećih bombi".

Masivne bombe iz sovjetske ere, koje nose i do pola tone eksploziva, opremljene su krilima i sistemima za navođenje za let na velikim udaljenostima sa određenom preciznošću – što je omogućilo ruskim avionima, koji ih ispuštaju, da djeluju daleko od ukrajinskih protivvazdušnih sistema.

Zajedno sa ruskim bespilotnim letjelicama, projektilima i artiljerijom, "klizne bombe" dodale su novu razornu vatrenu moć ruskoj kampanji u istočnoj Ukrajini, što se najbolje vidjelo u zauzimanju Avdejevke.

"Ove bombe imaju vrlo veliku razornu moć", navodi Dmitro Lihovi, ukrajinski vojni portparol u istočnoj Ukrajini. One, kako on svjedoči, ruše i uništavaju kuće i temelje koji se mogu koristiti za odbrambena utvrđenja.

U objavama na društvenoj mreži "Telegram" tokom bitke za Avdejevku, Maksim Žorin iz ukrajinske Treće odvojene jurišne brigade opisao je kako se 60 do 80 "kliznih bombi" svaki dan "srušilo" na to područje.

"Ove bombe potpuno uništavaju svaku poziciju. Sve zgrade i strukture jednostavno se pretvore u jamu nakon dolaska samo jedne", naveo je Žorin.

Konrad Muzika, direktor odbrambene konsultantske firme sa sjedištem u Poljskoj - "Rohan konsalting", ističe da je značajno povećan broj ruskih vazdušnih napada "kliznim bombama" na ukrajinske položaje.

"To Ruse zapravo ništa ne košta. Imaju puno ovih bombi i neće im brzo ponestati. Ruske 'klizne bombe' dobre su za urbano ratovanje, gdje više-manje znate koje područje trebate gađati. U nekom trenutku možete uništiti zgradu, ali, u suštini, nemate punu kontrolu nad time koji ćete objekat zapravo pogoditi", objašnjava Muzika koji je i poljski vojni analitičar.

Ruski vojni bloger "Vojni doušnik" potvrdio je na "Telegramu" da klizne "FAB" bombe doslovno ne dopuštaju ukrajinskim oružanim snagama da prežive i dovode do primjetnih gubitaka Ukrajinaca u ljudstvu i teritoriji.

Mikola Bielieskov, vojni analitičar u Nacionalnom institutu za strateške studije u Kijevu, objašnjava da teška željezna konstrukcija čini "FAB" bmbe gotovo nemogućim za obaranje.

Postoje verzije tih precizno navođenih avio-bombi od 250, 500 i 1.500 kilograma težine, koje su sada prilagođene za baziranje na svim savremenim ruskim bombarderima, poput "SU-34", uključujući čak i stare "Su-24" koji se pokazuju vrlo značajnim u frontalnoj borbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije