Svijet

Ruski ratni brodovi i nuklearna podmornica napustili Kubu poslije pet dana (VIDEO)

Ruski ratni brodovi i nuklearna podmornica napustili Kubu poslije pet dana (VIDEO)
Foto: Youtube / Printscreen | Ruski ratni brodovi i nuklearna podmornica napustili Kubu poslije pet dana (VIDEO)

​HAVANA - Flota ruskih ratnih brodova je napustila Havanu, prestonicu Kube, nakon petodnevnih zajedničkih pomorskih manevara. Kako je prenio "BBC", flota koju su činili nuklearna podmornica tipa Jasen, fregata admiral Gorškov, naftni tanker i jedan spasilački brod, boravila je u havanskom zalivu na oko 145 kilometara od Floride.

Sjedinjene Države su ranije saopštile da posjetu ruskih ratnih brodova ne shvataju kao prijetnju, dodavši da pažljivo prate situaciju. Uprkos tome SAD su poslale svoju podmornicu na nuklearni pogon USS Helena u bazu Gvantanamo na Kubi kao odgovor na rusku misiju na Karibima.

Žitelji Havane ispratili su ruska plovila okupljanjem u luci i mahanjem zastavama.

Predsjednik Kube Miguel Diaz-Kanel posjetio je fregatu admiral Gorškov prošle subote i razgovarao je sa ruskim mornarima. Kubanske vlasti su saopštile da ruski ratni brodovi i podmornica ne nose nuklearno oružje i da ne predstavljaju prijetnju za region.

Međutim, Ministarstvo odbrane Ruske federacije saopštilo je da fregata admiral Goroškov i nuklearna podmornica Kazan nose napredne vrste naoružanja uključujući i hipersonične projektile Cirkon. Ruski ratni brodovi su ranije učestvovali u manevrima u Atlantskom okeanu.

Posjeta je bila važan simbol podrške komunističkim vlastima Kube i njihovom savezniku Venecueli, gdje bi ruska flota mogla da se uputi.

Rusija je i ranije slala ratne brodove na Kubu. A ova misija dolazi u trenutku rastućih tenzija između Rusije i zapadnih zemalja usled specijalne vojne operacije na tlu Ukrajine, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije