Svijet

Rute: Holanđani rekli 'ne' lošem populizmu

Rute: Holanđani rekli 'ne' lošem populizmu
Rute: Holanđani rekli 'ne' lošem populizmu

AMSTERDAM - Na parlamentarnim izborima u Holandiji pobijedila je Narodna stranka za slobodu i demokratiju (VVD) premijera Marka Rutea koji je poručio da je Holandija odbacila "pogrešnu vrstu populizma".

"Čini se da će VVD biti po treći put najveća politička stranka u Holandiji", kazao je Rute pristalicama stranke na poslijeizbornom okupljanju u Hagu.

Na osnovu više od 90 prebrojanih glasova stiče se utisak da je Ruteova stranka desnog centra VVD sa osvojenih 33 mjesta lako pobijedila desničarsku i antievropsku Partiju za slobodu (PVV) Gerta Vildersa koja je dobila 20 od 150 mjesta u holandskom parlamentu, ocjenjuju agencije.

Demohrišćani (CDA) i liberalni demokrati (D66) osvojili su po 19 mjesta, dok je dobar rezultat zabilježila i mala Zelena ljevica koja će imati 14 mandata.

Duel ove dvije opcije smatrao se testom podrške za nacionalističke partije koje su sve prisutnije širom Evrope.

Laburistička partija (PvdA), mlađi partner u vladajućoj koaliciji doživjela je istorijski poraz osvojivši samo devet mandata, a izgubivši čak 29 mjesta, prenosi BBC.

Zabilježena je najveća izlaznost u posljednjih 30 godina, čak 80 odsto, što je, kako smatraju analitičari, išlo na ruku proevropskim i liberalnim strankama.

Čestitajući Ruteu na pobjedi, Vilders je obećao da će biti čvrsta parlamentarna opozicija ako ne bude bio u koaliciji.

"Ali, dobili smo mjesta. To je rezultat za ponos", rekao je Vilders i dodao da je njegov uticaj na holandsku politiku ogroman i izvan parlamenta.

On je dodao da nije razumio Ruteovu izjavu da su holandski birači rekli ne "pogrešnoj vrsti populizma", prenosi Rojters.

"On tu implicira da postoje dobri i loši populisti. Ja sebe ne vidim kao populistu, ali on sugerište da sam ja loš populista i neka vrsta naciste", poručio je Vilders.

Ruteovu pobjedu pozdravili su evropski zvaničnici među kojima predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Fransoa Oland...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije