Svijet

S drugim napadom na Jerusalim, Netanjahuova vlada traži snažan odgovor

S drugim napadom na Jerusalim, Netanjahuova vlada traži snažan odgovor
Foto: Twitter / Printscreen | S drugim napadom na Jerusalim, Netanjahuova vlada traži snažan odgovor

JERUSALIM - Samo 14 sati nakon masovne pucnjave u Jerusalimu, koja je stajala života sedam Izraelaca, dogodio se još jedan napad dok Netanjahuova ekstremno desna vlada traži snažan odgovor.

Dvojica izraelskih državljana - otac i sin - upucani su i ranjeni u subotu ujutro u naselju Ir David u istočnom Jerusalimu. Napadača, navodno 13-godišnjeg Palestinca, upucao je i ranio sin vojnika koji je sa sobom nosio oružje. Napad je uslijedio nakon još jednog napada u petak naveče, takođe u Jerusalimu, gdje je palestinski napadač ubio sedam ljudi, a tri su povrijeđene.

Oba se napada očito smatraju odmazdom za izraelsku protivterorističku akciju u srijedu u gradu Dženin na Zapadnoj obali, u kojoj je ubijeno najmanje devet Palestinaca, uključujući dva civila, izvijestilo je palestinsko ministarstvo zdravstva.

Izrael je rekao da su ubijeni bili povezani s Islamskim džihadom i Hamasom kako bi spriječili napade, uključujući i Jerusalim. U beskrajnom ciklusu napada i protivnapada, 15 raketa ispaljeno je iz Gaze na južni Izrael samo nekoliko sati nakon napada na Dženin. Sve je presrela izraelska raketna odbrana Iron Dome. Izrael je odgovorio vazdušnim bombardovanjem Gaze.

Iz opozicionih klupa u kojima je proveo 18 mjeseci prije nego što se prošlog mjeseca vratio na vlast, aktualni premijer Benjamin Netanjahu povremeno je za svaki napad optuživao vladu. Tvrdio je da su "teroristi" ohrabreni da djeluju suočeni sa slabom i nelegitimnom vladom koja je uključivala islamističku izraelsko-arapsku stranku Ra'am i ono što je nazvao "ljevičarima i liberalima" te je stoga ugrožavala živote Izraelaca.

Netanjahuovi stari komentari sada se vraćaju da ga grizu, osim što je protivljenje s kojim se suočava drugačije. Niko od njenih predsjednika, bivši premijer Jair Lapid, bivši ministar odbrane Beni Ganc i bivši ministar finansija Avigdor Liberman nisu požurili na mjesto napada u petak naveče i iskoristili ubojstva za izazivanje bijesa javnosti i huškanje protiv Palestinaca.

Netanjahuova situacija je složenija nego ikad. Izrael je navikao na napade, čak i u sinagogama i čak s masovnim žrtvama. Ali kroz svoju 75-godišnju istorije, kormilo države bilo je u rukama uravnoteženih, odgovornih vođa koji su shvatali implikacije neodmjerenog izraelskog odgovora na takve napade i njegov potencijal za regionalnu eskalaciju.

Ovaj put, Netanjahuovu vladajuću koaliciju čine radikalni nacionalisti i ultrareligiozne snage, bez umjerene, uravnotežene figure na vidiku. Jedini koji bi se mogao uklopiti u računicu, šef ultraortodoksne stranke Shas Aryeh Deri, otpušten je prošle sedmice u skladu s presudom Vrhovnog suda, prenosi "Al-Monitor".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije