Svijet

SAD: EU da podržava Ukrajinu s 1.5 milijardi dolara mjesečno

SAD: EU da podržava Ukrajinu s 1.5 milijardi dolara mjesečno
Foto: Flickr | SAD: EU da podržava Ukrajinu s 1.5 milijardi dolara mjesečno

VAŠINGTON - Sjedinjene Države su izradile dugoročni plan civilnog finansiranja Ukrajine - ne za vojnu potrošnju, već za infrastrukturu, zdravstvo i obrazovanje - za svoje saveznike, izvijestila je novinska kuća "Bloomberg".

 

Prema planu, SAD izdvaja 1.5 milijardi dolara mjesečne pomoći, ali takođe traži isti nivo podrške od svojih evropskih saveznika.

Dodali su da Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenjuje da će Ukrajini trebati 5 milijardi dolara mjesečno za obavljanje osnovnih državnih funkcija i održavanje privrede.

U međuvremenu, u septembru je ukrajinski proračun imao samo 2 milijarde dolara prihoda od pomoći u septembru, što je pad od 4.7 milijardi dolara u avgustu, prema ukrajinskom ministru finansija, Serhiju Marčenku.

Bloombergovi vladini izvori izvještavaju da Bajdenova administracija snažno lobira za Evropsku uniju da bude čvršća u svojim obavezama nakon što je otkriveno da su stvarne isplate EU-a milijarde evra manje od obećanih iznosa.

Evropska unija je tokom ljeta najavila paket podrške od 9 milijardi evra za Ukrajinu, od čega je zapravo isplaćena samo 1 milijarda evra - 5 milijardi je u procesu isplate, dok se o 3 milijarde još raspravlja.

(RMX)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije