Svijet

SAD: Izgleda da je Pjongjang izveo nova lansiranja raketa

SAD: Izgleda da je Pjongjang izveo nova lansiranja raketa
Foto: Tanjug/AP | SAD: Izgleda da je Pjongjang izveo nova lansiranja raketa

VAŠINGTON - Čini se da je Sjeverna Koreja izvela nova lansiranja raketa, rekla su danas dva neimenovana američka zvaničnika.

Kako prenosi Rojters, zvaničnici su naveli da najnoviji test raketa nije ugrozio bezbjednost Sjeverne Amerike, kao i da je bio sličan prethodnim, koji su izvedeni u srijedu i 25. jula.

Oni, međutim, nisu mogli da preciziraju koliko je raketa lansirano, niti koje su rakete bile u pitanju, dodaje britanska agencija.

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas u trenutku dok je iz Bijele kuće odlazio na put u Ohajo da nije zabrinut zbog sjevernokorejskih raketnih proba, navodeći da je riječ o veoma standardnim projektilima kratkog dometa, prenio je Rojters.

Sjeverna Koreja danas je saopštila da je njihov lider Kim Džong Un nadgledao probna ispaljenja raketa sa novog višestrukog sistema za lansiranje.

Izvještaj sjevernokorejske novinske agencije KCNA razlikuje se od onog koji je juče objavila južnokorejska vojska u kojem je zaključeno da je Pjongjang izvršio ispaljenje dva balistička projektila kratkog dometa.

KCNA navodi da je Kim Džong Un izrazio zadovoljstvo posljednjim probama i da će novorazvijeni raketni sistem uskoro biti korišten u "glavnoj ulozi" u operacijama kopnenih snaga.

U izvještaju KCNA nisu navedeni detalji kako se ponašao navođeni raketni sistem velikog kalibra tokom lansiranja, ali se ističe da su rezultati probe potvrdili borbenu efikasnost i tehničke karakteristike sistema

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije