Svijet

"SAD bi mogle da dožive sudbinu BiH"

"SAD bi mogle da dožive sudbinu BiH"
Foto: N.N. | "SAD bi mogle da dožive sudbinu BiH"

SARAJEVO - Američki pisac porijeklom iz Bosne i Hercegovine Aleksandar Hemon izjavio je da brine zbog sve većeg socijalnog raslojavanja u SAD.

Hemon je ociujenio da bi ono moglo dovesti do podjele Sjedinjenih Država, s obzirom da ga današnja Amerika etnički podsjeća na BiH.

"Bavim se imaginacijom - savršeno mogu da zamislim situaciju u kojoj dio Sjedinjenih Država postaje nezavistan", rekao je Hemon u Sarajevu, gdje je vodio konferencije za novinare u takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala

U intervjuu za Rojters, on je rekao da nije siguran da li bi ta mogućnost mogla da se pojavi tokom njegovog života, ali da mu djeluje kao realan scenario u nekom trenutku.

"To je budućnost Amerike", rekao je Hemon (55) na pitanje kako vidi situaciju u BiH.

"Ovaj nefunkcionalni politički sistem blokiraće samu mogućnost zamišljanja zajedničkog društva, kao što je slučaj u BiH", rekao je.

Hemon je sugerisao da bi sve veći socijalni politički razdori u SAD mogli pokrenuti separatističke snage koje bi na kraju bile sposobne da revidiraju političku kartu Amerike, kao i da se ni oružani sukob ne mogu isključiti.

On je konstatovao da je moguće da Kalifornija "kaže da će se brinuti za sebe i neće davati novac Alabami i Luizijani", ako te države pokušaju da spriječe abortus ili konzumiranje kanabisa u Kaliforniji, i dodao da bi Trampova retorika, za koju je rekao da je puna "rasističkog naboja", snosila dio odgovornosti za to.

"Nikome ne bih poželio Trampa, ali zbog njega je postalo očigledno da su bijela nadmoć, netrpeljivost i patrijarhat suštinski i ogroman dio SAD", zaključio je pisac, koji je nedavno završio pisanje četvrtog nastavka "Matriksa", na čijim je scenarijima i ranije radio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije