Svijet

SAD ipak ne izručuju Gulena Turskoj

SAD ipak ne izručuju Gulena Turskoj
Foto: Ilustracija | SAD ipak ne izručuju Gulena Turskoj

VAŠINGTON - Američko Ministarstvo pravde odbacilo je izvještaj medija da planira sporazum o izručenju kako bi ubijedili turskog predsjednika da ublaži istragu u vezi sa ubistvom saudijskog novinara Džamala Kašogija u konzulatu u Istanbulu.

Mreža "NBC News" u četvrtak je obajvila da administracija predsjednika Donalda Trampa pokušava da nađe način da izruči sveštenika Fetulaha Gulena Turskoj, koga Turska traži zbog neuspjelog vojnog udara 2016. godine. 

"NBC" je javio da je cilj tog poteza da se ubijedi turski predsjednik Tajip Erdoan da ublaži pritisak na Saudijsku Arabiju u vezi sa ubistvom novinara Džamala Kašogija 2. oktobra.

Tramp se zalaže za bliže odnose sa Saudijskom Arabijom zbog uloge Rijada u suzbijanju iranskog uticaja u regionu i potencijalnih ugovora o oružju vrijednih više milijardi dolara.

Portparol Ministarstva pravde Nikol Nejvas Oksman odbacila je izvještaj "NBC", rekavši da Ministarstvo nije bilo uključeno, niti je upoznato sa bilo kakvom diskusijom u vezi sa izručenjem Gulena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije