Svijet

SAD izdale upozorenje zbog porasta kriminala u Barseloni

SAD izdale upozorenje zbog porasta kriminala u Barseloni
Foto: Pixabay | SAD izdale upozorenje zbog porasta kriminala u Barseloni

MADRID - Ambasada SAD u Španiji izdala je saopštenje u kojem upozorava američke državljane na porast nasilnog kriminala u Barseloni.

U saopštenju se navodi da se ovog ljeta dogodio talas prekršaja u najpopularnijim turističkim oblastima tog grada, uključujući agresivnu krađu nakita, novčanika i satova, što je u nekim slučajevima žrtvama nanijelo ozbiljne tjelesne povrede.

Ambasada preporučuje da posjetioci iz SAD čuvaju svoje stvari i budu posebno na oprezu u područjima gdje ima puno turista. Dodaje se da treba izbjegavati nošenje upadljivog nakita ili druge pokazatelje bogatstva i da se u slučaju napada ne pruža otpor, prenosi list "Pais".

Konzulat Francuske na svom sajtu preporučuje oprez prilikom vožnje gradskim prevozom zbog džeparoša, kao i povećanu pažnju u dijelovima grada najpopularnijim među turistima, poput Las Ramblas i Gotske četvrti.

Japan je upozorio svoje državljane da ne ostavljaju stvari na klupama dok se slikaju, da ne nose vrijedne stvari u rancima, kao i da ne vjeruju nikome ko im priđe da "očisti" fleke od kečapa ili čokolade sa njihove odeće, jer tako džeparoši odvlače pažnju sa svog partnera koji pljačka žrtve.

Ambasada SAD je saopštenje izdala nakon što je u katalonskoj prestonici ovog ljeta došlo do serije napada čije su žrtve, između ostalih bili i avganistanski ambasador u Španiji, kojeg su pljačkaši u metrou bacili na zemlju i uzeli mu sat, i visoka zvaničnica Južne Koreje koja je preminula od povreda koje je zadobila tokom pokušaja pljačke u tom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije