Svijet

SAD kažnjavaju kineske funkcionere zbog odnosa prema muslimanima

SAD kažnjavaju kineske funkcionere zbog odnosa prema muslimanima
Foto: Ilustracija | SAD kažnjavaju kineske funkcionere zbog odnosa prema muslimanima

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države su nametnule vizna ograničenja funkcionerima kineske vlade i Komunističke partije za koje vjeruju da su odgovorni za pritvaranje ili zlostavljanje muslimanskih manjina u pokrajini Sinjiang, objavio je u utorak Stejt Department.

Državni sekretar Majk Pompeo naveo je odluku ministarstva trgovine od ponedjeljka da doda 28 kineskih kancelarija i kompanija za javnu sigurnost, uključujući i kompaniju za video nadzor Hikvision na američku trgovinsku crnu listu zbog odnosa Pekinga prema muslimanima Ujgurima i drugim uglavnom muslimanskim etničkim manjinama. Vizna ograničenja dopunjuju potez ministarstva trgovine, rekao je.

Američki funkcioneri ranije su rekli kako administracija američkog predsjednika razmatra sankcije funkcionerima povezanim s kineskim udarom na muslimane, uključujući i partijskog sekretara Sinjianga Čena Kvanuoa, koji kao član moćnog politbiroa spada u gornji sloj kineskih čelnika.

Objava Stejt Departmenta nije navela funkcionere koji su predmet viznog ograničenja, ali je taj potez smanjio vrijednost dionica. Mnogi analitičari vjeruju kako potezi američke vlade čine manje vjerovatnim da će Kina i Sjedinjene Države postići dogovor ove sedmice kako bi okončali trgovinski rat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije