Svijet

SAD odbacuje kinesku tvrdnju da je ratni brod ilegalno ušao u vode

SAD odbacuje kinesku tvrdnju da je ratni brod ilegalno ušao u vode
Foto: Pixnio | SAD odbacuje kinesku tvrdnju da je ratni brod ilegalno ušao u vode

VAŠINGTON - ​Sjedinjene Države odbacile su kineske tvrdnje da je američki ratni brod u četvrtak izbačen iz voda u koje je ilegalno uplovio u spornom Južnom kineskom moru.

Kineska vojska saopštila je da je U.S.S. Milius, razarač s navođenim projektilima, "ilegalno je ušao u kineske teritorijalne vode Ksiša bez odobrenja kineske vlade".

Kineske snage nadzirale su, upozorile brod i odvezle ga, rekao je Tian Junli, potparol kineske Južne nadzorne komande, u izjavi rano u četvrtak.

Dodao je da SAD "prijete miru i stabilnosti regije Južnog kineskog mora" te da će snage Pekinga "uvijek održavati visoko stanje pripravnosti i preduzeti sve potrebne mjere za odlučnu odbranu nacionalnog suvereniteta i sigurnosti te mira i stabilnosti".

Američka vojska brzo je osporila kinesku izjavu.

"Američki Milius sprovodi rutinske operacije u Južnom kineskom moru i nije protjeran. Sjedinjene Države nastaviće letjeti, ploviti i djelovati gdje god to međunarodno pravo dopušta", rekla je 7. flota američke mornarice u saopštenju, prenosi "Reuters".

Ostrva Ksiša, takođe poznati kao Paracelska ostrva i kao arhipelag Hoang Sa u Vijetnamu, sporni su arhipelag grebena i koralnih ostrva u južnoj Kini, prenosi "NBC News".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije