Svijet

SAD poručuju Turskoj: Ako želite F-35 onda odustanite od S-400

SAD poručuju Turskoj: Ako želite F-35 onda odustanite od S-400
Foto: Ilustracija | SAD poručuju Turskoj: Ako želite F-35 onda odustanite od S-400

VAŠINGTON - Stalni predstavnik SAD u NATO-u Kej Bejli Hačinson poručila je da Turska treba da odustane od ruskih sistema "S-400" ako misli da dobije američke avione "F-35".

Ona je izjavila da je Rusija trenutno glavni rival SAD i NATO u svijetu, te da "Moskva stalno pokušava da oslabi i podijeli Alijansu", zbog čega Turska ne može da ima oružje koje je napravljeno da se suprotstavi američkim raketama.

Hačinsonova je u izjavi za "CNBC" navela da je "Turska suverena država koja može samostalno da donosi odluke", ali da neće dobiti "F-35" ako se na njenoj teritoriji budu nalazili ruski "S-400".

"Morate da izaberete. Možete da imate ili jedno, ili drugo, ali ne oboje", poručila je ona, prenosi "Sputnjik".

Ranije je Ankara više puta izjavljivala da neće odustati od kupovine ruskih protivvazdušnih raketnih sistema. Prema uslovima dogovora, prva serija "S-400" stiže već u julu.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan izjavio je juče da ne dolazi u obzir da Ankara odustane od svog dogovora sa Moskvom o kupovini ruskog protivvazdušnog sistema "S-400".

Erdoan je naglasio da ponuda Amerike za prodaju protivvazdušnog sistema "patriot" nije bila tako dobra kao ruska za "S-400".

"Postoji određeni korak koji smo preduzeli, sporazum i mi smo tome posvećeni. Nema govora da ćemo od toga odustati", istakao je Erdoan.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je ranije da ruski protivvazdušni raketni sistemi neće biti integrisani u PVO sistem NATO-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije