Svijet

Pratite nas na Google news

SAD šalje stotine vojnika u Saudijsku Arabiju?

SAD šalje stotine vojnika u Saudijsku Arabiju?
Foto: Pixabay | SAD šalje stotine vojnika u Saudijsku Arabiju?
Tanjug

VAŠINGTON - Trampova administracija pojačava svoje kontroverzne vojne odnose sa Saudijskom Arabijom pripremajući se da pošalje stotine vojnika u tu zemlju usred sve većih tenzija sa Iranom, prenosi CNN.

Prema navodima dvojice neimenovanih američkih odbramabenih zvaničnika, očekuje se da će 500 vojnika otići u vazduhoplovnu bazu Princ Sultan, koja se nalazi u pustinji istočno od saudijske prestonice Rijada.

Mali broj vojnika i pomoćnog osoblja već je na licu mesta, a početne pripreme su napravljene za Patriotsku raketnu odbrambenu bateriju, kao i za poboljšanje piste i aerodroma, rekli su zvaničnici.

SAD su htjele tamo da stacioniraju vojsku već neko vrijeme, jer prema bezbednosnim procenama iranske rakete bi teško pogodile ciljeve na tako udaljenom području.

Odluka je uslijedila nakon što su odnosi SAD i Saudijske Arabije i dalje izuzetno osjetljivi zbog ubistva novinara Džamala Kašogija.

Trampova administracija je, međutim, saopštila da je posvećena pokušaju da pomogne u zaštiti Saudijske Arabije od agresije Irana.

Prošlog mjeseca američka administracija je saopštila da će poslati još 1.000 vojnika na Bliski istok u trenutku kada se napetost u Iranu rasplamsala, ali nije precizirala u koje zemlje će oni ići.

Snage koje idu u Saudijsku Arabiju su dio ovog paketa.

Kongres nije zvanično obaviješten o raspoređivanju, iako je jedan zvaničnik izjavio CNN da im je data neformalna informacija, a najava se očekuje naredne sedmice.

U obavještenju Kongresu biće dati precizniji detalji o američkim vojnim angažmanima u regionu koji su već javno objavljeni.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije